Kako se Murter nalazi na području starog rimskoga grada Colentuma, na području otoka pronađen je veliki broj keramičkih posuda i amfora.

Amfore su se našle u moru prilikom brodoloma kojih je u rimsko vrijeme bilo petnaestak. Kako bi ljude educirali o povijesti otoka te potaknuli na ronjenje, načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo Luka Ježina došli su na unikatnu i inovativnu zamisao. Murterski obrtnik i umjetnik Predrag Turčinović u svojoj je radionici na lončarskom kolu izradio i potom ispekao replike 150 nađenih amfora koje će se uskoro sve nalaziti pod vodom. Nakon što one obrastu školjkama i algama izgledat će poput pravih, originalnih amfora. U projekt su se angažirali i lokalni restorani Murtera i Kornata: Konoba Boba, restoran Fabro, restoran Opat, Fešta, Rebac, Zameo ih vjetar i Tic-Tac, a pozivaju se i drugi. Projekt se nastavlja na priču Arheološkog parka Colentum i prve arheološke plaže u Hrvatskoj.

Naravno, postavlja se pitanje o čemu je zapravo u cijeloj priči riječ. Priča ide ovako. Na amforama je utisnut grb Općine Murter-Kornati i svakoj će prije bacanja u more biti dodana “deklaracija” na kojoj će, među ostalim, biti i web adresa arheološkog nalazišta Colentum. Onaj tko amforu pronađe može je besplatno ponijeti kući s odmora kao jedinstven suvenir. No, ako nije dovoljno imati na polici amforu kao suvenir i svima koji Vas o njoj pitaju prepričavati pustolovinu traženja iste, riječ je i o maloj gastronomskoj lutriji. Naime, na neke će od amfora biti zavezan i glineni novčić sa znakom jedaćeg pribora s kojim ćete moći u nekome od prethodno navedenih restorana dobiti posebnu antičku večeru potpuno besplatno. Kako ronioci ne bi u potrazi naletjeli na ružne prizore otpada koji luta našim morem, provedena je i akcija u sklopu projekta “Pogled u modro” pod sponzorstvom tvrtke INA d.d. kroz program “Zeleni pojas”. U toj je akciji koju je organizirala “Argonauta” (udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja iz Murtera) 20 ronilaca iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, Ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba te Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita zajedničkim su snagama očistili podmorje i obalu novouređene Murterske plaže Luke. Dakle, sve je spremno za lov na amfore. Ronioci, Murter Vas zove!