Bez obzira na veličinu, oblik ili uzrok migracije morske životinje, bilo da se radi o kitovima ili morskim pticama, bilo da migriraju ispod ili iznad oceana, svi migriraju slijedeći slične uzorke.

Istraživanje migracija koje su proveli australijski znanstvenici prvo je takve vrste i pokazalo je zapanjujuće obrasce ponašanja svih životinja. Istraživači sa Sveučilišta Western Australia i Australian Institute of Marine Science analizirali su rezultate suradničkog projekta diljem svijeta nazvanog Analitički program pomorske megafaune (MMMAP). Pratili su brzinu i obrasce kretanja više od 2500 označenih morskih životinja iz 50 različitih vrsta. Praćeni su satelitom tijekom proteklih 30 godina.

Kod kopnenih vrsta kretanje je povezano s veličinom tijela, ali tim je bio iznenađen kada su otkrili da nepovezane morske vrste poput kitova, morskih pasa, polarnih medvjeda i morskih ptica pokazuju slične obrasce kretanja. Kakve razlike postoje u svim vrstama ovisi o njihovim odredištima i smatra se da su povezane s načinom korištenja raznih morskih staništa. Migracije u otvorenom oceanu među tim “putnicima” obično su usmjerene ravno prema odredištu, dok su životinje blizu obale potencijalno u potrazi za hranom ili zaštitom pokazale veću sklonost tomu da će prilagoditi svoje ponašanje. “Obalna staništa kao što su grebeni i morska trava općenito su složenija u usporedbi s otvorenim oceanskim staništima i stoga potiču složenije obrasce kretanja u tih životinjama”, rekao je suautor istraživanja dr. Michele Thums. Zajednička sposobnost životinja da prilagođavaju ponašanje prema staništu pružila je nadu da će oni biti otporniji promjenljivim obalnim okolišima nego što se moglo očekivati, kažu istraživači. “Iako su rezultati istraživanja pokazali da su se morske vrste prilagodile različitim svojstvima obalnog i pomorskog okoliša, ostalo je važno razumjeti kako i koliko brzo su se mogli prilagoditi”, rekla je glavna autorica dr. Ana Sequeira. “Ovo je osobito važno kako bismo mogli uspješno voditi konverzacijsku politiku s obzirom na prognozu ozbiljnih promjena oceana uključujući porast razine mora i smanjenje površine Arktičkog morskog leda”, dodala je.

Možemo zaključiti kako se životinje možda i kreću sličnim putanjama upravo zbog promjena okoliša i smanjenja morskoga staništa, no zadovoljavajuća je činjenica kako se životinje tim promjenama ipak mogu prilagoditi.