Ništa ne dodaje toliko atmosfere fotografiji poput zraka svjetlosti koje prodiru kroz vodu.

No snimanje Sunca je teško. Učinite to pogrešno i otkrit ćete zašto ga fotografi zovu “bijela kugla smrti” jer će nadvladati inače atraktivnu fotografiju. Raskošna sunčeva svjetlost s dobro kontroliranom i atraktivnim zrakom proizlazi iz uočavanja uvjeta i discipliniranog snimanja.

Procijenite uvjete. Snimanje sunčevih zraka nije moguće cijelo vrijeme. Očito je da Sunca mora biti, ali glatke površine vode jednako su važne. Kada je vjetrovito, površina vode postaje “nazubljena” što narušava vaš pogled na Sunce i odvlači Vas od usredotočenosti na atraktivne zrake. To je jedan od razloga zašto su špiljski prostori toliko prikladni za ove snimke – zaštićena voda idealna je za oštro određene zrake. U onim rijetkim danima kada dobivate iste uvjete u oceanu, pokušajte ugraditi Sunce u svaki kadar.

Tražite mirnoću. Mnoge tropske ronilačke destinacije izložene su istočnim vjetrovima tako da ronilačke lokacije na zaštićenim, zapadnim stranama otoka i stijena imaju mirnu (glatku) površinu vode. Nadalje, svaki dan se Zemlja zagrijava brže od oceana stvarajući morski povjetarac od sredine jutra do kasnog poslijepodneva. To čini ranojutarnje urone najpogodnijima za ovu vrstu fotografije. Možete pronaći mirnu vodu u kojoj koralj raste prema površini i gdje morski život prianja na potopljene zidove strmih strana otoka poput Rock Islanda u Indoneziji na Raja Ampatu.

Ostanite u plićim vodama. Dubina je drugi veliki faktor koji utječe na ove fotografije, a trik je ostati plitko. Prvo, sunčane zrake postaju manje definirane dubinom jer, dok prolaze kroz vodu, njihova je svjetlost rasuta u svim smjerovima čineći ih slabijima i slabijima. Drugo, dok idemo dublje sunčeve zrake dobivaju tamno tirkizni “halo” krug oko sebe. Kada je Sunce visoko na nebu (na primjer, u podne u tropima), onda zrake prodiru najbolje, a Sunce možete snimiti dublje. No, pokušavajte ostati što je moguće pliće znajući da ćete uvijek uhvatiti najatraktivnije sunčeve fotografije u plitkoj vodi.