Nadamo se kako ste ostvarili barem neku od novogodišnjih odluka s našeg popisa tijekom 2016. i 2017., a ako i niste, podsjetite ih se sada i pokušajte ih ostvariti.

Ukoliko ste ih ostvarili sve, donosimo vam nekoliko novih za narednu godinu.

Postavite novi osobni rekord! Odronili ste 130 urona? Ove godine pokušajte oboriti broju 200! Najdublji zaron Vam je 20 metara? Ove godine pokušajte 30 ili 40 (naravno, uz odgovarajući tečaj i brevet)! Koji god si rekord postavite za obaranje, mi vjerujemo u Vas i nadamo se da ćete ga uspješno oboriti!

Pružite si priliku za susret s nekom novom životinjskom vrstom ili nekom s kojom ste oduvijek željeli roniti. Želite plivati s morskim psima u Meksiku i Južnoj Africi? S mantama na Floridi? Mnogi od najtraženijih susreta sa životinjama zapravo su i najjednostavniji zbog njihove druželjubivosti i prihvatljivog staništa. Ako ste u mogućnosti, ove si godine omogućite odmor koji će Vam biti ostvarenje sna o podvodnom susretu.

Otiđite na neku udaljenu ronilačku lokaciju. To može biti mjesto koje ste već posjetili i garantira Vam nezaboravno iskustvo, neko mjesto koje Vam je preporučio netko od prijatelja ili rođaka ili neka sasvim slučajno odabrana, Vama zanimljiva lokacija. Odlaskom na drugi kraj svijete na ronjenje omogućujete si upoznavanje nove kulture uz nove podmorske avanture.

Postavite si sasvim novi izazov. Možda je to isprobavanje nekog novog načina ronjenja poput rebreathera, side mount konfiguracije, noćnog ronjenja ili ronjenja u strujama? Možda je to neka lokacija o kojoj već duže razmišljate, ali se niste usudili na nju zaroniti? Recimo, okušajte se u ronjenju na većim nadmorskim visinama ili u nekoj rijeci. Što god bio Vaš odabrani izazov, svakako će Vam začiniti ronilačku godinu te je učiniti napetijom i zanimljivijom.

Učinite nešto zabavno i neuobičajeno. Ove se godine odvažite učiniti upravo ono o čemu Već neko vrijeme razmišljate, ali smatrate to pomalo blesavim ili glupastim. Ako nemate takva razmišljanja, budite otvorena uma i prigrlite neku takvu ideju čim je dobijte ili primijetite. Možda je to unajmljivanje profesionalnog fotografa i “photo shooting” s prijateljima u ludim pozama u bazenu ili na vašoj omiljenoj lokaciji? Ili ste možda željeli pronaći tečaj sirena jer Vas zanima kako je plivati s repom? Što god to bilo, budite odvažni!

Postanite voditelj ronjenja ili instruktor, a ako već jeste, podučavajte više. Zainteresirajte se za podvodnu arheologiju i zaronite na neko arheološko nalazište – možda nešto otkrijete. Sigurni smo da će Vam biti drago.

Nagovorite prijatelja na ronjenje. Predložite mu probni uron, poklonite mu ga za rođendan ili ga nagovorite, ako ste na nekom zajedničkom putovanju. Možda ga čak i potaknete na tečaj!

Pronađite si mentora. Pronađite si uzor. Pronađite nekoga tko će Vas na bilo koji način poticati, bodriti Vas, postavljati pred Vas nove izazove… Nekoga tko će Vas motivirati, davati Vam snagu i pomoći Vam da ostanete razumni i fokusirani… Nekome je to neka postojeća ronilačka legenda koja im sve ovo pruža samo tako što prate njegov rad, a nekome je to instruktor kod kojega su polagali. U svakom slučaju, bitno je imati zvijezdu vodilju.