Pronađen čamac za spašavanje s broda HMS Royal Oak

U ranim danima Prvog svjetskoga rata, tijekom napada na kraljevski mornarički brod HMS Royal Oak, posada je neuspješno pokušala pobjeći čamcem za spašavanje.

Nakon 78 godina pronađena je olupina tog čamca za spašavanje. 13. listopada 1939. njemačka se podmornica U-47 infiltrirala u luku Scapa Flow te ispalila tri torpeda na Royal Oak. Ratni brod, usidren u sigurnoj luci, počeo je tonuti na iznenađenje cijele posade. Potonuo je u svega nekoliko minuta, a oni koji su uspjeli pobjeći mimo čamca za spašavanje bili su primorani preplivati 800 metara hladne vode površine prekrivene prolivenom naftom. Nakon ovog iskušenja 834 od 1200 članova posade je preminulo.

Nestala olupina čamca za spašavanje napokon je nađena suradničkim snagama Shiptime Maritime Archeology projekta za pregledavanje olupina u Scapa Flowu. Pronađena je 290 metara udaljena od olupine broda pomoću sonara. Projekt je vodila Sandra Henry s UHI Arheološkog instituta Orkney Research centra za arheologiju. Ronioci SULA Divinga poslani su kako bi pod vodom istražili olupinu. “Velika je privilegija biti uključen u istraživanje tako važnog mjesta potapanja kao što je HMS Royal Oak te u pronalazak nestalog pripadajućeg čamca za spašavanje”, izjavio je Pete Higgins, ORCA Senior Project Manager te dodao “Olupina će biti zabilježena te dodana našem znanju o okolnostima potonuća HMS Royal Oaka.”