Na Jarunskom jezeru održana je još jedna, jubilarna 15-ta, ekološka akcija pod nazivom “Think Green – Jarun 2017” u organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora“.

Akcija je otvorena pred zgradom ustanove za Upravljanje sportskim objektima na otoku Univerzijade, a sedamdesetak ronilaca i volontera na obali bacilo se na posao podvodnog čišćenja oko samog otoka. Inače, ova akcija je započela još prije sedam godina i do sada se čistilo na području Maksimira, Ježeva, Savice, Jaruna, Komiže, Kukljice, Biševa i Njivica.

Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju okupljenih oko Ronilačkog kluba “Roniti se mora” i prijatelja iz cijele Hrvatske, jezero Jarun je ponovo mjesto na kojem se “misli zeleno”. Kao i svaki put ustanovljeno je da je zagrebačko jezero čisto te na dnu nije nađeno previše smeća. Cilj je bio izvući što više predmeta od gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina kojima tamo nije mjesto.

Projekt je zamišljen kao ekološka akcija koja će se sastojati od čišćenja Jarunskog jezera i površine oko jezera. Osim samog čišćenja, članovi kluba “Roniti se mora” educirali su posjetitelje o ekologiji, kao i vještini ronjenja s autonomnim aparatom.

Inače, cilj ronilačkih eko akcija nije samo čišćenje, već i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Oaze zelenila u gradovima (poput Jaruna) iznimno su osjetljive na zagađenja, a zbog velikog broja posjetitelja i zahvalne za edukaciju.