Danas je završeno Europsko prvenstvo u ronjenju na dah u dubinskim disciplinama.

Održano je u Turskoj, a reprezentacija Hrvatske osvojila je najviše medalja. Ovo prvenstvo posebno je i po tome što je to bilo zadnje Europsko prvenstvo na kojem se natjecalo u disciplini Jump Blue, ronjenju po bridovima kvadrata dugim 15 metara na dubini od 10 metara. Disciplinu je obilježila najuspješnija hrvatska reprezentativka, Lidija Lijić, koja je višestruka svjetska rekorderka, svjetska i europska prvakinja u ovoj disciplini pa je prikladno bilo da i na zatvaranju ponovo zasja u zlatnoj boji. “Drago mi je da sam imala priliku zaroniti još jednom ovu disciplinu. Nisu bili najbolji uvjeti, ali to je tako kod sportova na otvorenom i to daje dodatnu čar svemu. Bilo je izuzetno hladno, što je koštalo mnoge natjecatelje i malo razrijedilo konkurenciju; po hladnoći je puno teže pripremiti zaron. Dala sam zaista 100% u ovom zaronu, tresla sam se na startu, ali nekako sam izvukla energiju za svoj najbolji rezultat u Jump Blue-u. Odličan je osjećaj zadnji put se popeti na najviše postolje, pogotovo s osobnim rekordom.”

Na ovom prvenstvu srušen je i ženski nacionalni rekord u dubini. Mihaela Romić je s monoperajom i stereo perajama zaronila na 70, odnosno 71 metar i postala najdublja Hrvatica. Tom dubinom je zaslužila i brončanu medalju u disciplini CWTBF.

Trećeplasirana u Jump Blue-u bila je opet Hrvatica Mirela Kardašević kojoj je ovo druga medalja, nakon što je završila treća u CNF-u. U toj, tehnički najtežoj disciplini, Vitomir Maričić zauzeo je četvrto mjesto u muškoj konkurenciji, dok je Boris Milošić bio šesti.

Goran Čolak, najbolji hrvatski ronilac na dah, također je bio među najboljima osvojivši prvo mjesto sa svjetskim rekordom u disciplini CNF i srebrnom medaljom u CWT kategoriji sa zaronom na 113 metara dubine.

Hrvatska je selekcija tako osvojila medalje u svim disciplinama i potvrdila da je jedna od najuspješnijih reprezentacija svjetskog ronjenja na dah.

Sve rezultate ovog Europskog prvenstva možete vidjeti na CMAS-ovim službenim stranicama natjecanja.