Danas kreće put Himalaye hrvatska ekspedicija – projekt Himalaya 2017.

Tim povodom jučer je u prostoru Villa Dubrava/Thalassotherapia Opatija održana konferencija za medije. Konferenciju su vodili ravnatelj Thalassotherapije Opatija Viktor Peršić, liječnik Thalassotherapije Opatija Viktor Ivaniš koji je i liječnik ekspedicije Himalaya 2017, hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Vitomir Maričić koji je voditelj projekta Himalaya 2017 te Darija Bostijančić, osvajačica Everesta i elitna hrvatska sportašica.

Himalaya 2017 je projekt u kojem će ronioci Lidija Lijić, svjetska i europska prvakinja i Vitomir Maričić, hrvatski ekstremni sportaš, oboje hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah, pokušati postaviti rekord za najviši zaron na dah na svijetu. “Visine i dubine su naizgled dvije suprotnosti, ali su u osnovi jako slični ambijenti. Karakterizira ih ljepota ambijenta i uvjeti smanjenog kisika u kojima bi se trebala dobro snaći. Ovo je moj drugi posjet Himalaji, ovog puta u skroz novoj dimenziji ronjenja u visinama”, izjavila je Lidija Lijić. Projekt traje od 30.10. do 18.11. i u tom će periodu u Nepalu, na području Annapurna masiva, ekipa za desetak dana hoda pokušati doći do tri jezera u nadi da nisu zaleđena i da su pogodna za ronjenje na dah u disciplini statika. Ronioci će nositi odijela hrvatskog proizvođača Subcraft posebno izrađena za ovu priliku od tri milimetarskog neoprena, a vrijeme će mjeriti Oris satovima. Putem će se, da bi se aklimatizirali, popeti se na jedan od neimenovanih vrhova na putu do jezera. Planirani zaron mogao bi biti na visini od preko 5000 metara gdje je takvo ronjenje daleko teže izvesti zbog niskog udjela kisika u zraku. “Često sam boravio na ekstremnim visinama kroz razne ekspedicije i mogu reći da se dobro snalazim i u visini i ispod površine, ali spojiti ta dva svijeta bit će skroz novo iskustvo. Uvjeren sam da će biti pozitivno i zabavno, tim je spreman i motiviran, a ambijent u kojem ćemo boraviti, iako pomalo surov, predivan je”, dodao je Vitomir Maričić.

Ronioce prati doktor Viktor Ivaniš, liječnik Thalasoterapije iz Opatije, koji će u suradnji sa svojim timom pratiti ronioce prije, za vrijeme i nakon projekta te po prvi puta dokumentirati promjene koje se u organizmu mogu dogoditi kod boravka u apneji na tako ekstremnoj nadmorskoj visini. Tim Thalasoterapije je već ranije surađivao s tandemom Lijić – Maričić kod njihovog obaranja Guinnessovog rekorda u ronjenju na dah ispod leda, ranije ove godine.

“Pri izloženosti ekstremnim visinama dolazi do određene adaptacije organizma. Mjerenjem različitih parametara, poput saturacije kisika, spirometrije, krvnog tlaka, AMS score-a, pokušat ćemo dobiti uvid u prilagodbu na visinu svakog pojedinog člana tijekom ekspedicije. Kao osobi s najmanje iskustva na takvim visinama, nadam se da će i ostali članovi paziti na mene”, naglasio je doktor Ivaniš.

Priliku boravka u ekstremnim uvjetima ronioci će iskoristiti i za testiranje Oris satova koji su glavni pokrovitelj projekta i nove linije “otpornih” pametnih telefona Evolveo iz Češke. Cijeli projekt dokumentirat će kroz video i fotografiju te je stoga s njima poznati riječki penjač i sportski fotograf Vladimir Šoić, kao i Marino Petretić koji će se brinuti za sigurnost i logistiku cijelog tima.