Kad je voda duboka, valovi ljuljaju, a brod se otima poput divljeg konja, potrebna je vještina i snaga za penjanje na njega nakon izrona.

Prvi korak jest procijeniti stanje. Prije izrona procijenite uvjete iznad sebe kako biste provjerili jesu li se oni promijenili od vašeg ulaska u vodu. Pogotovo pripazite na promjene u intenzitetu valova i/ili struja. Također, poštujte svoje mjesto u redu, pogledajte postoji li koji ronilac koji je bliže površini? Ne smetajte drugim roniocima i ne čekajte izravno ispod ronilaca koji se penju (ispod ljestava ili platforme). Ronioci bi trebali izlaziti isključivo jedan po jedan.

Drugi korak je priprema za izlaz. Jednom kada dođete na površinu djelomično napušite svoj kompenzator plovnosti kako biste postigli pozitivnu plovnost – glava bi vam trebala udobno plutati iznad vode. Potom izbacite svu dodatnu opremu koju nosite (kamere, svjetiljke, vreće…). Napokon, izbacite svu opremu koju trebate izbaciti. Na većim brodovima možda ćete moći izići tako da samo skinete peraje. Dok ih skidate, budite sigurni da se čvrsto držite za ljestve. Neki ronilački brodovi imaju ljestve koje su prilagođene penjanju u perajama (riblja kost) pa tada nećete skidati peraje dok ne stupite na platformu. Na manjim ćete pak brodovima, uglavnom čamcima (gumenjacima), prvo morati izbaciti olova i kompenzator plovnosti prije nego se popnete na brod.

Treći korak je sam izlazak. Ako je povećana valna aktivnost, a vi izlazite ljestvama, pričekajte dok stražnji dio brod nije na najnižoj mogućoj točki te se primite za ljestve što više možete. Ako izlazite na platformu, ostanite u perajama i tempirajte svoj izlazak tako da vas valovi sami izbace na platformu.

Posljednji korak je, kao i u svemu, pospremanje. Jednom kad se popnete na brod pospremite svu opremu koju ste koristili te pođite na svoje mjesto.