Vještina snimanja podvodnih fotografija koje oduzimaju dah je izazov te je ponekad potreban cijeli život da ju usavršite.

Ako to kombiniramo s teretom smišljanja i provođenja sigurnog i odgovornog plana ronjenja, glomazne fotografske opreme te odličnog kompenziranja i podvodne navigacije, može se činiti i nemogućim. Evo nekih savjeta za umanjivanje problema s kojima se možete susresti pod vodom tijekom fotografiranja.

Ono što uzrokuje najviše problema jest manjak zraka u boci. Čak jedna od 10 nesreća prijavljenih DAN-ovom sistemu za prijavu nezgoda nastala je upravo zbog ovog problema. Nošenje glomazne kamere, traženje savršenog kadra te hvatanje trenutka može lako potaknuti na zaboravljanje osnova. Uvijek imajte na umu da je sigurnost najvažnija te se podsjetite da provjeravate svoj manometar češće nego inače, čak i ako to znači da nećete uhvatiti tu prekrasnu ribu koju ste natjeravali.

Podvodna fotografija zahtjeva i neke posebne vještine. Podvodni fotografi su na glasu kao jako dobri “fokuseri” jer se mogu usredotočiti samo na stvaranje savršene fotografije. Posljedica toga jest čest izostanak neutralne plovnosti jer kompenzator pada u drugi plan, što pak često rezultira slomljenim koraljem, prekoračenjem maksimalne planirane dubine te traćenjem zraka i snage zbog pokušaja zadržavanja pozicije. Dobra kontrola plovnosti jest ključna. Ona pomaže napraviti odličnu fotografiju, očuvati okoliš te vlastitu sigurnost.

Podvodna fotografija može biti iznimno zahtjevna. Proces “uokvirivanje”, kadriranja i osvjetljavanja slike zahtjeva usredotočenost i kontrolu te vam može skrenuti pozornost s logističkih podataka o uronu. Usavršite svoje vještine podvodne fotografije u sigurnim i kontroliranim uvjetima te s dobrim i posvećenim partnerom pa postupno dolazite do kompliciranijih urona. Nikada se ne forsirajte, ne idite prebrzo i ne zahtijevajte previše od sebe. Sigurnost je važnija od bilo koje fotografije koju možete snimiti, uvijek se možete vratiti i pokušati ponovno uhvatiti zanimljiv kadar!