Svi mi po prirodi volimo biti dio grupe.

Kada ste dio grupe postoji mogućnost za mijenjanjem vlastitih stajališta kako bi se ona uskladila sa stajalištima grupe. Svjesno ili nesvjesno, javno ili prikriveno, pritisak društva je unutar grupe uvijek prisutan. Pritisak društva ostvaruje se nad pojedincima zbog želje svakoga pojedinca da ispuni očekivanja grupe. Kada se popnete na ronilački brod kako biste istražili novo mjesto urona, postajete dio manje ronilačke grupe. Iako se na pritisak društva gleda kao na negativnu pojavu, tomu nije uvijek tako. Upravo je pritisak društva taj koji vas može prisiliti da se držite pravilne procedure. Ili pak možete biti s grupom iskusnijih ronilaca pa ponukani njihovim preskakanjem provjere partnerove opreme i sami preskočite istu.

Ne brini, ja ću paziti na tebe

Postoji mnogo načina na koje se vrši pritisak grupe pri ronjenju. Često se vrši nad vašom razinom udobnosti. Postoje dvije ključne stavke kojih se uvijek morate sjetiti: nemojte roniti izvan svoje zone udobnosti i uvijek možete prekinuti ronjenje (držeći se pravilne procedure za izron). Vaša razina udobnosti nije fiksna stvar. Kako skupljate ronilačko iskustvo, vaša zona udobnosti će se proširiti. Jedini način na koji ćete se poboljšati kao ronilac je povećavši zonu udobnosti. To bi se, međutim, trebalo odvijati korak po korak.

Često je prvi izazov protiv pritiska grupe izbor mjesta urona. Grupa ronilaca možda želi ići na mjesto koje izlazi van vaše zone udobnosti. Možda je to ronjenje u strujama, a vi nemate iskustva sa strujama. Ali, ne želite da drugi ronioci budu razočarani pa pristajete. Jedna od stvari koje bi svakoga trebale zabrinuti je kad čujete ronioca kako svome partneru govori: “Ne brini, ja ću paziti na tebe!” Ako ta rečenica čini da se osjećate bolje, a ronilac koji ju izgovara nije instruktor ronjenja, nemojte roniti jer tako prepuštate dio kontrole nad vlastitim ronjenjem. Ako se prije ronjenja ne osjećate ugodno i odlučite se pouzdati u neku drugu osobu, kako ćete reagirati ako izgubite svog partnera iz vida tijekom ronjenja? Ako ste izašli iz zone vaše udobnosti, što će se dogoditi ako vaš partner treba pomoć? Naravno, takvo ronjenje s instruktorom može pomoći da poboljšate svoje ronjenje, ali zapamtite da ni ronilački instruktori nisu savršeni!

Postoje neki ronioci čija je razina udobnosti takva da će roniti samo s voditeljem ronjenja. Ako ste jedan od takvih, ne izlazite iz svoje zone ugodnog ronjenja dok ne osjetite da možete. Često ronioci imaju priliku roniti samo nekoliko puta godišnje. Ako ste to i vi, morate ostati unutar zone udobnosti. Međutim, razmislite o razgovoru s voditeljem ronjenja pa predložite da vi budete onaj koji planira i vodi, dok on djeluje samo kao sigurnosna opcija. Nemojte se oslanjati na voditelja više nego što biste se oslonili na bilo kojeg drugog partnera u ronjenju. Ne bojte se prekinuti uron, ako se ne osjećate ugodno. No, također, ne dopuštajte da vas sitnice natjeraju na prekid! Gruba vožnja brodom koja vam uznemiruje želudac možda neće biti dovoljna za otkazivanje ronjenja, no nešto poput morske bolesti da. Samo budite razumni. Ako želite ranije prekinuti ronjenje, to je na vama, samo to učinite na siguran način. Iako se većina ovakvih stvari događa početnicima, ni profesionalci nisu uvijek imuni na pritisak grupe.

Pozitivan i negativan pritisak grupe

Na pritisak grupe uglavnom se gleda kao na nešto negativno. No, ne mora uvijek biti tako. Naime, pozitivan pritisak grupe može započeti s postavljanjem primjera. Ako ste iskusan ronilac znate kako bi stvari u ronjenje trebale biti postavljene. Vjerojatno ćete znati i neke prečace. No, jesu li oni dobar primjer za neiskusne ronioce? Jesu li oni zaista najbolji način za zaroniti? Postoje iskusni ronioci koji neiskusne ignoriraju ili čak ismijavaju. Ako ste jedan od njih, sjetite se vremena kada ste tek učili ronili. Jesu li vam drugi ronioci ponekad predstavljali neugodnost? Većina ronilaca koji su ronili neko duže vrijeme imaju strast prema ronjenju, no, to možda nije slučaj s novim roniocima. Danas je ronjenje samo još jedan način zabave i razonode. Stoga, ako ste stari, prekaljeni istraživač modrih dubina, pomozite mlađim, neiskusnim roniocima i svojim primjerom im pokažite kako se treba ponašati pod vodom i uživati u podmorju i sigurnom, opuštenom ronjenju! Mnogo puta iskusniji ronilac ne želi biti uparen s ronilačkim partnerom koji je novi ronilac. Ipak, svi bi trebali biti ljubazni i razumni te podijeliti koji savjet i ljubav prema ronjenju i novim roniocima. Budite pozitivan primjer te stvorite ugodnu okolinu u kojoj je lijepo boraviti prije, tijekom i poslije urona.