Stavite ronilački sat na ruku i postajete spremni na borbu s divljim morem, nepredvidivim situacijama i pukim preživljavanjem.

Jednostavno, ronilački satovi su “cool” pa nije niti čudo da je svaki peti proizvedeni ručni sat na svijetu ronilački model. Precizna mehanika na satu izdvaja ronioce iz gomile “običnih” ljudi, a trend proizvodnje mehaničkih ronilačkih satova raste jer oni vlasnicima postaju statusni simbol. Stoga u moru ručnih satova mehanički ronilački satovi imaju posebno mjesto, definira ih izvrstan balans između dizajna, tehnologije i izdržljivosti.
Postoje kompleksni satovi koji će čovjeka zavesti složenim mehanizmima i umjetnički uređenim brojčanicima, satovi s više vremenskih zona privući će neke svjetske putnike, a veliki i upadljivi “modni” satovi svoje će poklonike pronaći u poslovnjacima željnim dokazivanja u društvu, ali, mehanički ronilački sat ima nešto zbog čega se ističe na ruci svoga vlasnika, kako na uronu na koraljnom grebenu, tako i na poslovnom sastanku. Za razliku od elegantnih modela prepunih sofisticiranih komplikacija za čije vlasnike pretpostavljamo da su dobri s porezom i financijama, ronilački modeli definiraju svog vlasnika kao osobu od akcije.

Ronilački satovi opremljeni su rotirajućim prstenom koji omogućuje lakše očitavanje proteklog vremena od urona. Prsten se može namjestiti u ravnini s minutnom kazaljkom tako da znamo točno vrijeme ronjenja. Oni nisu popularni samo zato što su otporni na neke apsurdno velike dubine, nego i zato što vlasniku sata donose “image” osobe koja ima hrabrosti i znanja spustiti se u strani element i preživjeti u njemu. Vlasnik postaje netko tko zna koristiti sat da izbjegne strašne stvari poput barotraume i dekompresijske bolesti. U vlasniku takvoga sata svi vide nekoga tko se na otvorenom moru pod visokim valovima suočava s morskim nemanima poput junaka romana 20.000 milja pod morem. Što može biti više “cool” od toga? Čak i ako ga nikada ne pokvasite, lijepo je znati da ga možete baciti na dno oceana i da mu neće biti ništa.
Iako su ronilački kompjutori svojim sofisticiranim funkcijama odavno nadmašili mehaničke satove i učinili ih praktički nepotrebnima, mnogi ronioci i dalje nose mehaničke ronilačke satove za pripomoć. Možete to pripisati većem povjerenju u mehaniku, nego u elektroniku, ili taštini i želji da vlasnik pokaže kako si može priuštiti skup komad funkcionalnog nakita, ali ne možete osporiti da je lijepo na ruci pri uronu imati čudo minijaturne mehanike čije kazaljke utješno svijetle i u najmračnijim dubinama.