Skladištenje ronilačke opreme

Kako se polako stišava glavna sezona ronjenja (barem na Jadranu) i neki su za ovu godinu odlučili “okvačiti peraje o klin”, SCUBAlife vam donosi par savjeta kako ispravno uskladištiti ronilačku opremu tijekom zime da bi bila očuvana za iduću sezonu.

Kao prvo, počnite tako da svu opremu dobro operete u svježoj vodi. Potom sve dobro osušite, ali nemojte opremu pri tome izlagati suncu jer UV zrake mogu škoditi neoprenu. Mokro odijelo i kapuljaču izvrnite naopačke da bi se osušilo kompletno, a nikako nemojte skladištiti mokru opremu. Spremanje stvari u vašu ronilačku torbu i spremanje na policu u garažu također nije baš najbolja ideja. Naime, insekti poput pauka i žohara mogu se zavući u torbu pa će vas dočekati neugodno iznenađenje. Umjesto toga, bolje je opremu spremiti u neki plastični spremnik s poklopcem. Ako imate dugačke peraje, pobrinite se da budu spremljene u primjerenom spremniku. Također, spremnik držite negdje unutar kuće gdje nema naglih temperaturnih promjena. 
Kod spremanja, ne presavijajte svoje mokro odijelo jer to može uzrokovati trajne nabore na materijalu. Radije uložite nešto novca u vješalice izrađene za takve vrste odijela i jacketa te ih objesite u ormaru. Ako imate plastične umetke koje dobijete kada kupite peraje, umetnite ih natrag u njih jer oni čuvaju oblik utora za stopala.
Što se tiče vaših spremnika zraka, svakako ih držite što dalje od prevelike topline i obavezno uspravne, a ne položene. U svakom slučaju pazite da se spremnici ne prevrnu, a uvijek držite barem tridesetak bara u spremniku kako biste spriječili da nešto neželjenog sadržaja uđe u njega. Regulatore nastojte držati obješenima, a ne smotanima u torbici, a masku stavite u pripadajuću kutiju.
Zaključno, spremanje opreme za ronjenje na duže razdoblje nije komplicirano, a napravite li ga ispravno moći ćete svoju opremu koristiti dugo vremena.

SHARE