Sindrom ronilačkih usta

foto: Damir Zurub

Diver’s mouth syndrome je skup simptoma koji se pojavljuju kod ljudi koji se bave ronjenjem, a to su bol u čeljusnom zglobu, problemi sa zubnim mesom i zubobolja.

Sve navedene smetnje javljaju se zbog činjenice da ronjenjem mijenjamo okruženje i da na dubinama od nekoliko desetaka metara tlak nije jednak kao na površini. Ronjenjem i spuštanjem u velike dubine tlak se povećava i većina organa može iskompenzirati te promjene tlaka zbog svoje građe, ali ipak, postoje kritični dijelovi koji se malo teže nose s tim promjenama kao što su uho, sinusi i zubi. Naime, te anatomske strukture nemaju sposobnost širenja, okružene su tvrdim stijenkama i zrak koji se eventualno nalazi tamo može stvarati osjećaj boli pri širenju. 
Smetnje u organizmu izazvane promjenom tlaka nazivamo barotrauma. One su najočitije kod ronjenja, letenja te kod osoba koje su na terapiji u hiperbaričnim komorama. Barotraumu možemo podijeliti u nekoliko skupina ovisno o uzroku: barotitis (uho), barosinusitis (sinus), glavobolja, dentalna barotrauma i barodontalgija. 
Najčešći simptom koji ronilac osjeća je bol (barodontalgija) koja ponekad može biti toliko jaka da dovede do vrtoglavice i u konačnici do gubitka svijesti, što smatramo životno ugrožavajućom komplikacijom. Druga komplikacija je fraktura dijela zuba ili ispuna koja može proći i asimptomatski bez bolova, ali postoji opasnost od gutanja i gušenja odlomljenim dijelom. Zabilježeni su i slučajevi kad je došlo do “eksplozije” cijelog zuba (odontocrexis), i to najčešće pri izranjanju. Treća komplikacija je krvarenje iz zubnog mesa zbog patoloških promjena ili stanja na sluznici. 

Prevencija
Osobama koje se bave ili se planiraju početi baviti scuba ronjenjem preporučuje se da prije posjete svog doktora dentalne medicine i porazgovaraju s njim. Doktor će napraviti klinički pregled, test vitaliteta i rentgensku snimku zubi. Posebno je važno obratiti pozornost na prisutnost karijesa, starih ispuna i krunica, kako su endodontski obrađeni korijeni zuba, ima li kakvih patoloških lezija na sluznici i slično.

SHARE