OceanGate organizira ekspediciju na ronilački Mount Everest

Već skoro šest desetljeća olupina talijanskog transatlantika “Andrea Doria” leži na dubini od 86 metara na dnu Atlantika raspirujući maštu mnogim strastvenim roniocima.

Na njoj su ronili već dan nakon potonuća, uglavnom zbog potrage za vrijednim artefaktima, kao i sljedeća desetljeća, a mnogi uroni završili su tragično. Međutim, do danas nemamo cjelovitu sliku onoga što je zaista ostalo od ove luksuzne olupine. Stoga je američka kompanija OceanGate odlučila organizirati prvu podvodnu ekspediciju na olupinu koju mnogi smatraju “ronilačkim Mount Everestom”. U sklopu dvotjedne misije koja počinje drugog lipnja istraživači će pomoću podmornice Cyclop s peteročlanom posadom istražiti olupinu kako bi konačno dobili detaljne snimke visoke razlučivosti i 3D projekcije olupine.

Andrea Doria bila je jedan od najljepših brodova tog doba, a potonula je 1956. godine nedaleko istočne obale SAD-a u blizini svjetionika Nantucket nakon sudara sa švedskim teretnim brodom Stockholm. Na brodu je bilo 1134 putnika i 572 člana posade. Luksuzni transatlantik dobio je rupu u trupu kroz koju je brzo počela nadirati voda, a brod se počeo naginjati na desni bok na kojem i danas leži na dnu Atlantika. Pri sudaru je poginulo 46 osoba s broda Andrea Doria i osam sa Stockholma.
Potonuće Dorie snimio je fotograf iz helikoptera koji je kasnije za tu fotografiju dobio Pulitzerovu nagradu. Olupina Dorie postala je privlačna roniocima zbog dragocjenosti koje je odnijela sa sobom, a samo mali dio vrijednosti procijenjenih na šezdeset milijuna dolara uspjeli su pronaći. Ronjenje na Doriji, osim dubine, opasno je i zbog loše vidljivost i izuzetno jakih površinskih i plitkih struja te čestih posjeta morskih pasa za vrijeme dekompresije. Prema dostupnim podacima, roneći na Doriji dosad je poginulo 16 ronilaca, a posljednja tragedija dogodila se prošloga ljeta kada je nestao umirovljeni profesor Tom Pritchard, ronilac s višegodišnjim iskustvom.
Precizna karta olupine koja je progutala mnoge ronioce koji su je pokušali istražiti zasigurno će rasvijetliti nepoznanice i tajne koje ju okružuju.

Više o olupini Andrea Doria i ronjenju na njoj možete pročitati u trećem broju SCUBAlife magazina (ožujak 2011.).

SHARE