Alternobarički vertigo

foto: Ivan Brezovec

Zašto se tijekom ronjenja (uglavnom tijekom izrona) pojavljuje dezorijentirajuća vrtoglavica i kako se nositi s njom?

Statistički podaci dobiveni obradom klinički verificiranih poremećaja i anketiranih ronilaca govore nam da je vrtoglavica najčešći simptom kojega ronioci ističu. Jedna trećina svih ronilaca iskusila je barem jednom u životu posebnu vrstu vrtoglavice koju nazivamo alternobaričkim vertigom. Međutim, tek jedna petina ronilaca je uopće čula za njega.

Alternobarički vertigo (AV) je ozbiljna dezorijentirajuća vrtoglavica koja nastaje nejednakim izjednačavanjem tlaka u unutarnjim zvukovodima (Eustahijeve tube) i srednjem uhu tijekom ronjenja ili letenja, pa čak i u vožnji po brdima s brzom promjenom nadmorske visine. Tlak u jednom srednjem uhu i pripadajućem zvukovodu je bitno veći od tlaka u drugom, što pravi kratkotrajnu, ali potpunu konfuziju u središnjem živčanom sustavu. Predisponirajući čimbenici za nastanak AV su akutne infekcije gornjih dišnih puteva, stanja neposredno iza infekcija kada su sluznice još uvijek otečene, alergijski rinitis, devijacija nosne pregrade, stanja iza operacije bubnjića, anatomske deformacije zvukovoda, “plivačko uho”…
Osobito je rizična učestala praksa brojnih ronilaca da prije ronjenja u nosnice ukapaju dekongestive (kapi za nos) kako bi lakše zaronili, jer tijekom ronjenja prestaje djelovanje kapi i sluznica može zadebljati zbog otoke te zatvoriti kanale kojima se zrak u ušima izjednačava. U ronjenju može nastati pri zaronu (rjeđe) ili tijekom izrona (uglavnom). U zaronu se AV uglavnom izaziva barotraumom uha zbog nasilnog izjednačavanja tlaka, često i kao učinak primjene nazalnih dekongestiva (kapi za nos) prije ronjenja. Kod izrona je uzrok u nejednakom izjednačavanju tlaka u zvukovodima i srednjem uhu, često zbog anatomskih i funkcionalnih razlika među njima (anatomske razlike, otekline različitih uzroka, nadraženost i sl.). Obično se javlja u vertikalnoj poziciji ronioca, dok sam ja iskusio onaj rjeđi slučaj, u horizontalnoj poziciji. Može nastati i uslijed bitne razlike u temperaturi u ušima, točnije prodorom hladne vode u jedan vanjski zvukovod. Konkretno, meni je i nastao tako što sam popravljajući kapuljaču ronilačkog odijela odmaknuo istu na jednoj strani i nagli prodor hladne vode s te strane doveo je do potpune konfuzije. Obično je blažeg do srednjeg intenziteta i nestaje dolaskom na površinu, ali…
Najčešće je kratkotrajan, svega nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali u ekstremnim slučajevima može biti uvod u oštećenje srednjeg uha zbog blokade mehanizma izjednačavanja tlaka kada se ne može zaustaviti promjena dubine (visine). Pored jake vrtoglavice i opće konfuzije AV mogu pratiti i bol u pogođenom uhu ili osjećaj zujanja, punoće i začepljenosti u njemu, poremećaj vida iskrivljenjem i vrtnjom slike, mučnina, povraćanje i slično.

Sam po sebi AV nije opasan. Iako se u ekstremnim slučajevima pojavi oštećenje bubnjića i sluha, tome nije uzrok AV, već nemogućnost izjednačavanja tlaka uz nastavak djelovanja sile zbog kontinuirane promjene dubine ili visine, a što je u početku izazvalo i sam AV. Međutim, obzirom na uvjete u kojima se pojavljuje, kod ronilaca AV može izazvati po život opasne posljedice.
Najveći problem može se očekivati kod pojave mučnine (oko 30% pogođenih alternobaričkim vertigom), osobito ako se pojavi i povraćanje. Ono je pod vodom iznimno opasno zbog velikog rizika od utapanja. Gubitak orijentacije je također vrlo rizičan, osobito kod ronjenja u špiljama, kavernama, uskim prolazima ili zatvorenim potopljenim objektima (brodovima, zrakoplovima) gdje se mogu učiniti kritične greške u kretanju, obzirom da se u potpunosti gubi osjećaj pravca kretanja. Panika je jedna od prvih reakcija, pogotovo kod neiskusnih ronilaca. U panici se mogu učiniti ključne pogreške, poput izranjanja bez dekompresijskih zastanaka (opasnost od dekompresijske bolesti) ili naglog izranjanja napuhivanjem kompenzatora plovnosti (uz dekompresijsku bolest veliki je i rizik od barotraume pluća s ili bez plinske embolije). Forsirano ronjenje kod pojave AV zbog otežanog izjednačavanja tlaka može dovesti do barotraume uha i rupture bubnjića s naglim prodorom vode u unutarnje strukture uha, što izaziva još težu vrtoglavicu pa i nesvjesticu, uz sve moguće posljedice toga (u slučaju uspješnog spašavanja, trajne posljedice po sluh su neizbježne).

Što učiniti u slučaju pojave alternobaričkog vertiga pročitajte u novom (osamnaestom) broju SCUBAlife magazina!