Dijelovi opreme koje zaboravljate

Nabavka ronilačke opreme kontinuirani je proces u kojem nema pauziranja. 

Ronjenje je naprosto takav sport. Paralelno s nabavkom novih dijelova opreme desit će se situacija da za neke dijelove procjenjujete da vam uglavnom ne trebaju, pa će ubrzo čamiti u zaboravljenom kutu garaže ili baš u onoj torbi gdje se ne nalazi ronilačka oprema. Podosta tih stvari stvarno niti neće zatrebati u većini slučajeva, ali jednog trenutka će se sasvim sigurno desiti da zažalite zašto baš sada nemate i taj dio opreme. Govorimo o onim sitnicama koje ne spadaju u osnovnu ronilačku opremu poput maske, peraja, neoprena, kompenzatora ili regulatora. Ronilačka oprema sastoji se od još niza dijelova na koje počesto zaboravljamo, a mogu biti itekako korisni. Ponekad će se desiti da ćete morati i otkazati ronjenje radi nedostatka baš tih “nevažnih” komada opreme što su do sada samo smetali. Zato ćemo vas podsjetiti na njih i uputiti praktičan savjet. Sve ove stvarčice skupite na hrpu i spakirajte u manju torbu, pa ju bacite na dno vaše ronilačke torbe ili barem u prtljažnik automobila kojim odlazite na ronjenja. Vjerujte da ćete barem jednom biti u prilici da sebi ili ronilačkom partneru znatno olakšate nepredviđenu situaciju koja će se kad-tad desiti. 

Signalna bova ili zastava
Svi znate da služe za obilježavanje mjesta ronjenja, ali rijetko ih koristite, a trebali bi, pogotovo ako ronjenje nije organizirano preko nekog centra. Banalni razlog upotrebe bove trebala bi biti već i činjenica da je neobilježavanje mjesta ronjenja kažnjivo zakonom, ali bove imaju i mnogo suvisliju primjenu u odvraćanju plovila od plovidbe u bližem okruženju, signalizacije vašoj brodici gdje se nalazite ako ju vučete sa sobom, ili označavanja mjesta susreta pri završetku ronjenja ako imate odvojene grupice. U svakom slučaju, ispuhana bova zauzima minimalan prostor u svakoj ronilačkoj torbi i bilo bi korisno da ju ima barem jedan član vaše ronilačke grupe. Osim standardne ronilačke bove, kao vrlo korisna se pokazala i tzv. “kobasica”, pogotovo u ronjenjima u struji ili na pučini.

Ronilački nož
U prošlosti su ronilački noževi bili obavezni dio opreme, pa su čak bili i omiljeni dio, ali danas je razmjerno rijetka situacija nošenja noža pod vodu. Dijelom to možemo objasniti time što je većina lokacija poprilično poznata i zna se da na njima ne vrebaju opasnosti poput odbačenih ribarskih mreža. No, na nekima su takve situacije vrlo realne (poput mnogih olupina), pa bi tada ronilački nož (ili čak ronilačke škare) mogao spasiti potencijalno opasnu situaciju zapetljavanja. Naravno da nož može poslužiti i kao oruđe u raznim drugim prilikama, a nadamo se da ste svjesni da nož ne služi za ubijanje riba ili odvaljivanje primamljivog dijela neke olupine. Gotovo sve vrste noževa mogu se jednostavno staviti barem u džep kompenzatora, pa nema razloga zašto da sa sobom na svako ronjenje ne ponesete i njega.

Disalica
Već na početničkom tečaju ste naučili da je disalica također osnovni dio opreme čak i u SCUBA ronjenju, ali je evidentno da ju mnogo ronilaca ne koristi. Disalica može znatno olakšati neke aspekte ronjenja poput traženja mjesta uranjanja ili plivanja do brodice po završetku ronjenja. Jest da u samom ronjenju može i smetati, pa ako je tako onda ju spremite u kompenzator ili na neki od karabinera. Nemojte se dovesti u situaciju da proklinjete disalicu u torbi kada s praznom bocom po završetku urona budete plivali valovitim morem koje vas zalijeva.

Kompas
Razmjerno rijetko ćete požaliti što sa sobom nemate kompas, ali kada se to desi bit će vam jako, jako žao. Navesti ćemo dva odlična primjera. Prvi je da ronjenjem s obale morate doći do mikrolokacije za koju znate da postoji, a čak je i obilježena na karti ili ste dobili savjet od lokalnog vodiča. Za takve slučajeve vrlo često je nužna upotreba kompasa jer će smjer ronjenja biti zadan azimutom tj. smjerom u odnosu na strane svijeta. Ako ga nemate, vrlo teško ćete “naslijepo” moći roniti u pravom smjeru, pa ćete gotovo sigurno i promašiti željeni cilj. O povratku da i ne govorimo. Druga je primjena kompasa u određivanju lokacije koju želite zapamtiti zbog nečeg vrlo zanimljivog poput tek otkrivene olupine ili špilje. Da biste ponovno pronašli lokaciju morat ćete uzeti orijentire na površini. U idealnoj situaciji to možete napraviti i bez kompasa, ali u stvarnosti vrlo teško. Želite li stvarno da vam se desi da pronađete nepoznatu olupinu pa da ju nakon toga više ne znate pronaći?

Zviždaljke, trubice, shakeri
Zviždaljka se obično nalazi na crijevu kompenzatora i uglavnom pripada pod njegovu “standardnu” opremu pa ju nemojte vaditi koliko god vam se činila besmislena. Pravu namjenu ove spravice koja vam uopće ne smeta shvatit ćete kada budete morali dozvati nekoga na kopnu ili brodici, obično na kraju ronjenja kad ste već umorni. Reski zvuk zviždaljke čuje se i širi mnogo dalje nego vaši povici. Trubice (ili “patkice” kako ih još zovu) te shakeri imaju drugačiju namjenu, onu skretanja nečije pažnje pod vodom. Trešnja shakera ili pritisak na ventil trubice jednako su efikasni pod vodom i ponekad mogu biti jedini način za dozivanje ili signalizaciju grupi ili partneru. Najčešće služe samo zato da biste nekome pokazali nešto lijepo pod vodom, ali mogu biti od velikog značaja i pri mnogo ozbiljnijim situacijama hitnoće.

Osnovni alat i rezervni dijelovi
Vrlo mnogo sitnica može upropastiti ili sasvim onemogućiti ronjenje koje ste tako dugo pripremali. Navesti ćemo samo nekoliko banalnih primjera. Puknuti remen maske ili kopča na peraji – u principu nema ronjenja. Izgubljeni O-ring na regulatoru ili boci – nema ronjenja. Oštećen usnik regulatora – uglavnom nema ronjenja. Ventil boce s umetnutim INT adapterom te DIN regulator – nema ronjenja. Takvih primjera ima napretek, a bez kutijice s barem osnovnim alatom i rezervnim dijelovima uglavnom nema pomoći. Zbog toga, pripremite si vlastitu “prvu pomoć” i držite ju barem u automobilu, jer ovakve situacije su češće nego što mislite.
Obavezni sastojci: remen maske, remen i kopča peraje, nekoliko O-ringova za bocu ili regulator, rezervni usnik, pokoja nepovratna vezica, švicarski nožić, mali francuski ključ te “njegovo veličanstvo” imbus ključ od osam milimetara za INT adaptere.
Ukoliko želite nešto ozbiljniji komplet, proširite ga i odvijačima, srednjetlačnim crijevima, membranom regulatora, kopčom maske, kompletom viličastih i imbus ključeva, “kombinirkama”, WD 40 sprejem i slično.  Stari ronilački običaj je da čovjek čije je ronjenje na taj način “spašeno” duguje barem turu piva čitavoj grupi nakon ronjenja.