Najava obilježavanja 100 godina potonuća Barona Gautscha

foto: Nataša Dević

Svečanost obilježavanja 100 godina potonuća putničkog parobroda Barona Gautscha najavljena je i u poznatom zagrebačkom vinskom hramu – vinoteci Bornstein.

U organizaciji Udruge ronilačkih centara “Altum Mare“, a uz podršku našeg najboljeg ronioca na dah Gorana Čolaka te dr. sc. Christiana Brawenza, izaslanika pri Veleposlanstvu Republike Austrije, okupljeni su mogli uživati u projekciji filma i razgledavanju izložbe o potonulom parobrodu koja će u vinoteci Bornstein biti postavljena do sredine kolovoza.

Parobrod Baron Gautsch bio je ponos austro-ugarske putničke flote, a njegovo potonuće najtragičniji brodolom civilne flote u Jadranu u kojem je poginulo 177 putnika i članova posade.
Nositelj projekta obilježavanja 100 godina potonuća Barona Gautscha, Udruga Altum Mare, najavljuje centralno događanje na sam dan potonuća 13. kolovoza u 10 sati kada će Goran Čolak postavljanjem vijenca odati počast stradalima u ovoj teškoj pomorskoj nesreći. Projekt će biti popraćen i izložbom o parobrodu Baron Gautsch u Povijesno Pomorskom Muzeju Istre u Puli, izložbom podvodne fotografije o Baronu u Multimedijalnom centru u Rovinju, a oni koji žele moći će zaroniti i doživjeti veličanstveni parobrod u zagrljaju modrih dubina i uživati u posebnoj podvodnoj izložbi koja će biti postavljena na samoj olupini.

Ako prije urona želite saznati nešto više o parobrodu i ronjenju na njemu, pročitajte reportažu o Baronu Gautschu u aktualnom (šesnaestom) broju SCUBAlife magazina

SHARE