Budite sam svoj najbolji buddy

foto: Damir Zurub

Polako se približava toplije vrijeme i intenzivnije razdoblje za ronjenje u našim krajevima.

Iako su mnogi ronili i tijekom zime, bilo u nekim toplijim morima, bilo kod nas, vrijeme proljeća i ljeta naprosto je “sezona” ronjenja u našim krajevima. Stoga svakako valja podsjetiti da je ronjenje u paru jedini način ronjenja, ali isto tako važno je napomenuti da je svaki ronilac prije svega ovisan o samom sebi, svojim vještinama i svojoj opremi. Pridržavajte se zato nekih osnovnih pravila i uživajte u svakom uronu:

  • Provjerite svoju ronilačku opremu – Pregledajte crijeva, servisirajte regulatore, pogledajte remen maske i kopče peraja, provjerite ronilački kompjuter (baterije) i kompenzator plovnosti te svakako ustanovite jeste li još uvijek isti konfekcijski broj (pristaje li Vam Vaše ronilačko odijelo ili je zima donijela koji kilogram viška).
  • Ponovite svoje teorijsko znanje – Podsjetite se osnovnih pravila ronjenja, a pregledajte i fotografije s prethodnih urona, svakako ćete se sjetiti i nekih situacija pod vodom te tako osvježiti znanje o ronjenju.
  • Provjerite svoje fizičke sposobnosti – Ronjenje je zahtjevna rekreacija, a zima često period kada mnogi zanemare tjelesne aktivnosti. Stoga razmislite i o tom te se prije ronjenja testirajte, a po potrebi i vježbajte (fitnes, trčanje, hodanje, vožnja bicikla…) nekoliko tjedana prije prvog proljetnog urona.

Nakon svega navedenoga, prvih nekoliko urona suzdržavajte se od većih dubina i ne idite odmah na zahtjevne ronilačke lokacije.