U kakvom ste odnosu sa svojim buddyjem?

foto: Damir Zurub

Jedno od ključnih, ako ne i najvažnije ronilačko pravilo, jest ono da se roni u paru. 

Nećemo opet nabrajati sve sigurnosne razloge zašto bi se u uron uvijek trebalo ići s buddyjem, već ćemo se ovaj put više koncentrirati na samu osobu koja vam je buddy, odnosno ronilački partner. Točnije, nadamo se da će vam ovaj naš kratki osvrt pomoći da uvidite što razlikuje dobrog od lošeg buddyja, primarno kod parova koji se odluče za ronjenje. 

Mnogi ljudi počesto započinju s ronjenjem s krivim pretpostavkama. Primjerice, uvjereni da će njihova međusobna privrženost još ojačati tijekom zajedničkog iskustva, mnogi parovi ronjenje vide kao idealnu rekreaciju. I svakako da ima razloga koji govore tome u korist – radi se aktivnosti u kojoj gotovo svatko bez obzira na spol ili broj godina može uživati, a plus tome temelji se na djelovanju u paru. Gledajući s te strane, ronjenje se čini kao idealna aktivnost za parove. 

Ipak, budući da se veze među ljudima često temelje na tome da jedna osoba ima jače izraženu osobnost u odnosu na drugu, takvo nešto preslikava se i na manje-više sve zajedničke aktivnosti. U nekim okolnostima to može biti od koristi, ali u ronjenju takav pristup i najharmoničniji odnos može dovesti do pucanja. Problem nastaje kada jedna osoba uvjeri manje entuzijastičnog partnera (ne moraju to nužno biti bračni ili ljubavni parovi, već i prijatelji) da mu se pridruži u ronjenju pa tijekom obuke donosi odluke za drugu osobu. Tako nastaje obrazac za sve njihove daljnje ronilačke aktivnosti.
Tako, umjesto da budu ekipa, onaj manje zagriženi partner postaje ovisan o drugoj osobi i postaje više putnik nego jednakopravan sudionik. To je situacija pogodna za nastajanje srdžbe i frustracije, što može imati neugodne posljedice pod vodom. Nakupljanje stresa tijekom ronjenja, umjesto relaksacija, dalje može uzrokovati nesuglasice nakon ronjenja te općenito umanjiti doživljaj ronjenja. Neovisno o godinama i okolnostima u kojima se krenulo u ronjenje, ronilački buddyji moraju imati uzajamnog povjerenja u sposobnosti druge osobe i vjerovati u njene prosudbe jer je to ključni element svakog uspješnog urona. 

I u tome ronjenje s voljenom osobom nije nikakva iznimka. Ljubav može biti slijepa, ali zdrav razum to ne smije biti. A da bi se očuvala harmonična veza definitivno je to lakše postići kada partneri imaju isti cilj i rade zajedno kao tim.