Što ronioci trebaju znati o morskim zmijama

Jedna od legendi o morskim stvorenjima jest i ona o morskim zmijama kao izuzetno smrtonosnim stvorenjima koja jednostavno čeznu da ugrizu ronioca koji im se nađe na putu. 

Kao i u slučaju morskih pasa radi se, naravno, o pretjerivanjima koja u stvarnosti nemaju preveliko uporište, već je puno vjerojatnije da ćete veće probleme imati s murinom ili ježincem. No, bilo kako bilo, red je da kažemo i par riječi o morskim zmijama. 

Njih, naravno, nema u Jadranskom moru, ali ima ih u znatnom području Pacifičkog i Indijskog oceana. Jasno je da se ne radi o životinjama s kojima se treba igrati i kod susreta uživo ipak izazivaju određeni strah. Kao odrasle dosežu dužinu od pola do dva metra, ovisno o vrsti, a uglavnom su tamnije boje na gornjoj strani tijela, svjetlije odozdo te često imaju crne ili bijele kolutove po tijelu. Postoji nekih 50-ak vrsta morskih zmija, no samo nekolicina ih se smatra opasnim za ronioce, i to u slučaju da ih se napadne ili provocira. 

Ipak, u pravilu su vrlo otrovne te u slučaju ugriza treba odmah potražiti liječničku pomoć. U usporedbi s kopnenim zmijama imaju relativno kratke očnjake koji će teško probiti mokro odijelo prosječne debljine, a često čak niti ne ispuste otrov prilikom ugriza. S druge strane, ugriz je obično bezbolan, ali u slučaju sumnje ipak je bolje potražiti stručnu pomoć. Oko 20 do 30 minuta nakon ugriza počinju se osjećati glavobolja, problemi s disanjem i umor mišića. Srećom, protuotrov postoji pa se tek oko pet do 10 posto ugriza pokaže fatalnim za čovjeka. 

Također, većina morskih zmija ne može preživjeti na kopnu, a jako je malo prijavljenih ugriza ronilaca. Većina ugriza desi se na ribarskim brodovima jer ribari povuku zmije u mreže, zajedno s ribom. Morske zmije uglavnom obitavaju u plićim vodama, obzirom da moraju izlaziti na površinu po zrak. Pod vodom mogu ostati i preko sata te idu do dubina od 100 metara. Inače, morske zmije su po pravilu dosta znatiželjne te će počesto doći do ronioca, ali su vrlo rijetko agresivne. U slučaju da su vam u neposrednoj blizini ostanite mirni i uglavnom će same otići. 

SHARE