Mamurluk i ronjenje

Na odmoru ste i u večernjem izlasku. Zrak je topao, muzika ugodna, a ugođaj baš kako treba. Stoga još jedno piće neće škoditi, zar ne?

A vaš sutrašnji uron? Pa to je ionako tek sutra. Priznajte, koliko puta ste se našli u sličnim okolnostima. No, valja znati kako previše alkohola vodi dehidraciji, što je jedan od potencijalnih uzroka dekompresijske bolesti. Ne zaboravite, ronjenje već samo po sebi uzrokuje puno dehidracije zbog udisanja suhoga zraka, a dodate li tome i mamurluk čini se kako ozbiljno tražite nevolju. Dehidracija ne samo da vas brže umara već i smanjuje količinu krvi dostupne za izmjenu plinova pa tako može usporiti oticanje dušika iz vašega tijela, što povećava rizik dekompresijske bolesti.

Također, kada ste mamurni ionako se osjećate loše pa će vam biti i teže prepoznati prve simptome dekompresijske bolesti kao što je mučnina, glavobolja i zbunjenost. Naravno, svima je jasno da je najbolja moguća prevencija od toga da jednostavno ne pijete, no što ako ste popili previše, a svejedno želite na toliko očekivani uron.
Ako ste se već odlučili za taj rizik donosimo vam nekoliko preporuka kako postupati u slučaju mamurluka.

  • jedite – ako već pijete noć prije potrudite se i da pojedete dosta hrane, jer će se tako usporiti apsorpcija alkohola te povećati količina šećera u krvi
  • pijte – ali ne još alkohola već pijte dovoljno vode (ne bi bilo loše kada biste na svako popijeno piće ispili i dvije čaše vode)
  • režim u krevetu – preveniranje dehidracije može vas spasiti glavobolje, a ako ste popili previše prije spavanje ispijte tri čaše vode (krenete li po noći u toalet, a velike su šanse da hoćete, iskoristite tu priliku da popijete još vode)
  • iduće jutro – uspijete li, pokušajte se probuditi sat-dva prije nego što ste prvotno planirali da biste utvrdili imate li glavobolju te u tom slučaju popijte puno vode ili napitke poput Gatoradea, uzmite tabletu protiv bolova i legnite na spavanje dok ne bude vrijeme za ustajanje 

Bude li vas i nakon toga boljela glava, preskočite jutarnji uron! More će naime i dalje biti tamo, a rizik se, vjerujte nam, jednostavno ne isplati.