Što ako želite na ronjenje, a bojite se morskih pasa?

Jedan od češćih strahova koji ima većina ljudi, a koji je vezan uz vodu odnosno more, jest strah od mogućeg napada morskoga psa.

Ima čak i osoba koje zbog toga panično izbjegavaju ikakve dublje vode (iako morski psi ponekad znaju napasti i kod same obale), a mnoge je taj strah naveo da se nikada ne okušaju u ronjenju iako su imali želju za time. Jasno, u stvarnosti je relativno mala vjerojatnost da će vas morski pas napasti, pogotovo na našem Jadranu, ali kako je vrijeme ljeta i intenzivnih morskih aktivnosti pa tako i ronjenja odlučili smo vam prikazati nekoliko savjeta za ronioce, kako da minimaliziraju mogući nasrtaj ovih snažnih predatora. Osim, ako naravno ne idete u shark dive.

 • Naučite koji su morski psi potencijalno opasni, a od kojih ne prijeti nikakva opasnost – bijela psina, morski pas tigar i morski pas bik odgovorni su za većinu po život ljudi opasnih napada.
 • Oblačite se prigodno – izbjegavajte svijetle ili bliješteće boje s puno kontrasta. Ne nosite na ronjenje nakit ili nešto što bliješti.
 • Budite oprezni – uvijek budite svjesni svoga okoliša. Ako već opazite morskog psa u svojoj blizini, stalno pazite na njegova kretanja.
 • Krećite se skladno – izbjegavajte prskanje na površini ili nagle nervozne pokrete koji privlače morske pse.
 • Ronite s buddyjem ili u skupini – morski psi će više oklijevati napasti grupu ljudi. Ako se već to desi, barem je pomoć u neposrednoj blizini.
 • Prepoznajte agresivno ponašanje – morski psi koji plivaju polako i smireno u pravilu nisu prijetnja. Često se roniocima približavaju iz puke znatiželje. Ako vidite da počinje raditi nagle pokrete, pliva ubrzano i učestalo mijenja pravce, spušta pektoralnu peraju, izvija leđa, diže glavu uvis… moguće je da razmatra napad. U tom slučaju, smireno, ali brzo pokušajte doći na sigurno.
 • Izbjegavajte noćne urone u područjima bogatim morskim psima – oni su najaktivniji noću te u sumrak i zoru.
 • Ne idite u vodu ako krvarite – nipošto nemojte roniti s otvorenom ranom, a žene koje imaju menstruaciju svakako neka imaju tampon.
 • Nemojte ih provocirati – gotovo polovica zabilježenih napada morskih pasa rezultat su ljudske provokacije ili gnjavljenja morskih pasa, prvenstveno od strane ronioca. Dajte im prostora.
 • Izbjegavajte urone u mutnoj ili prljavoj vodi – morski psi u takvim slučajevima mogu vas lako zamijeniti za svoj uobičajeni plijen kao što su tuljani i kornjače.
 • Lovite li pod vodom, ne nosite svoj plijen za pojasom – uvijek budite sigurni da se lako i brzo možete riješiti svoga plijena vidite li morskog psa.

Iako zapravo mnogi ronioci cijeli svoj ronilački vijek ne vide morskog psa, a žarko bi željeli, postoje i oni koji ih se boje pa su ovi savjeti bili namijenjeni upravo njima. Svakako valja još dodati da je opasnost od napada morskog psa drastično mala, pogotovo za ronioce. Naime, bojite li se morskih pasa odreknite se radije plivanja ili surfanja. Morski psi puno češće od ronilaca zamijene plivače ili surfere za svoj prirodni plijen.