Najvažnija noć koraljnog grebena

Masovno razmnožavanje odnosno mriještenje koralja jedno je od najfascinantnijih oceanskih čuda i nalazi se na listi želja mnogih ronilaca.

Ukoliko ste dovoljno sretni da mu možete prisustvovati, postat ćete član kluba koji nije brojan. Ono je tako rijetko zato što se koraljne vrste razmnožavaju svega jednom na godinu, a kod mnogih taj postupak traje tek nekoliko sekundi i to tijekom noći. Stoga su potrebne znatne pripreme da bi se moglo vidjeti taj trenutak, a još je složenije pokušati fotografirati sve to. Stoga ćemo vam navesti par savjeta kako to pravilno uraditi. 

Ukoliko se radi o vašem prvom snimanju takvoga događaja imajte na umu da je makro snimke noću puno lakše raditi nego one širokoga kadra, stoga pripremite odgovarajuće objektive. Pošto se sve odvija noću, računajte da je glavni izazov osvjetljenje, a jedini izvor svjetla bit će vaša lampa, odnosno blicevi. Sve skupa nije lako za izvesti, no uspijete li u tome garantiramo da nikad nećete gledati istim očima na koraljne grebena. Stoga evo nekoliko savjeta, što za početnike, što za napredne fotografe pod vodom. 

Ne ronite prerano – mnogi koralji razmnožavaju se kasno noću, a predviđanja se mogu pogoditi u poprilično točnom vremenskom periodu. Greška koju mnogi nestrpljivci rade kada se ukrcaju na brod jest da požure u vodu i u konačnici potroše sav zrak i prije nego što počne događaj koji su čekali. Stoga, budite pažljivi u planiranju urona.

Snimajte i video jer mriještenje koralja izgleda čak i bolje na videu, pa ne zaboravite na to. Danas gotovo svaka kamera ima i mogućnost snimanja video uradaka, a ako baš vaša nema, jednostavno ponesite GoPro sa sobom.

Vježba vodi savršenstvu – možda jeste iskusni noćni ronilac, no koliko često ste snimali koralje širokokutnim objektivom? Ako već planirate takve snimke, onda je razumno da prije toga i malo vježbate. Jer, pogriješite li taj put, morat ćete čekati čitavu godinu na novu priliku. 

Ne zaboravite na plovnost – čini se kako neki ronioci jednostavno “zaborave” na neke stvari tijekom noćnog urona pa neplanirano tonu i pritom se oslanjaju na koralje. Imajte na umu da je to najvažnija noć za jedan greben pa budite osobito pažljivi. 

Pazite na svjetlo – dobro usmjereno svjetlo je ključno za noćne fotografije. Odaberite svjetlost široke, ali mekane zrake, kako biste lako osvijetlili scenu koje želite ovjekovječiti. 

Nakon mriještenja pokušajte snimiti i predatore koji napadaju jaja, kao što su razne zvjezdače. Ponekad nakon što se “zaslade” jajima i same će prionuti mriještenju.