Spriječite neželjene tragove ronjenja na licu

Jeste li ikada izišli na površinu nakon urona s ožiljcima od maske na svome licu?

Ukoliko jeste, vjerojatno ste već pod vodom iskusili blago stezanje maske. Ozbiljnija stezanja maske su manje – više rijetka kod ronjenja, no kada se dese znaju biti bolna i neugodna. Ipak, stezanje maske u potpunosti se može prevenirati, što se uči već na početnom tečaju ronjenja.
Unutar maske nalazi se zračni jastuk koji pokriva dio lica gdje se nalazi maska, a koji ustvari omogućuje roniocu da jasno vidi pod vodom. Tijekom urona zrak zarobljen unutar maske ponaša se na isti način kao i zrak u drugim zračnim otvorima u tijelu. Kako ronilac ide prema dolje, pritisak koji ga okružuje se povećava, a to povećanje tlaka čini da se zrak u maski komprimira u skladu s Boyleovim zakonom. Kako se zrak komprimira, on stvara vakuumski pritisak na roniočevo lice. Ako situacija nije pravilno regulirana, može se desiti da pritisak bude tako jak da ošteti facijalno tkivo ili oči. Oni kojima se to desi mogu završiti s modricama po obrazu i čelu te doživjeti krvarenje bjeloočnice u rasponu od pucanja nekoliko kapilara do potpuno crvenih očiju.

Prevencija je jednostavna i trebala bi biti dobro poznata svim roniocima. Ronilac treba samo izjednačavati tlak u maski na način da kod urona dodaje zrak unutar nje. Da bi to napravio, ronilac mora izdisati u masku zrak iz nosa, onoliko koliko bi mu inače bilo potrebno prilikom pražnjenja maske od vode. Mnogi ronioci izdišu tu količinu zraka u masku kao dio normalnog procesa disanja. Ipak, oni koji to ne rade morat će napraviti ono što smo opisali, a to bi trebalo raditi čim se osjeti i najmanji pritisak prema licu. Naravno, prilikom izrona pak nema potrebe za takvim postupcima.
Stezanje maske u pravilu nije osobito opasno niti može dovesti do trajno štetnih posljedica. Ono je, s druge strane, neudobno i neugodno. Oni kojima se ipak desi ozbiljnije stiskanje, posebice očiju, trebali bi potražiti savjet doktora koji ima iskustva s hiperbaričnom medicinom, a ponekad čak i uzeti antibiotske kape za oči kako bi spriječili potencijalnu infekciju. Oni kojima se desi znatnije zakrvavljenje očiju trebaju znati da će im se s vremenom boja mijenjati najprije prema zelenoj pa prema žutoj, kao što se dešava sa svim modricama. Stoga ne zaboravite ono što ste naučili na tečaju ronjenja i ne dopustite da vam izraz smirenog zadovoljstva nakon izrona prekriju tragovi ronilačke maske.

SHARE