13 koraljnih grebena koje morate vidjeti prije nego nestanu

Koraljni grebeni za mnoge ronioce vrhunac su svega što mogu doživjeti pod vodom. Mnoštvo biljnog i životinjskog svijeta, odnosno različitih vrsta na jednome mjestu uistinu je prizor od kojega vam zastaje dah.

No, brojni grebeni diljem svijeta u velikoj su opasnosti. Zahvaljujući čimbenicima kao što su klimatske promjene, zagađenje, preveliki izlov ribe ili općenito loše odnošenje prema grebenima od strane ljudi koji ih grubo oštećuju doveli su do toga da će mnogi od njih nestati u bližoj budućnosti. Stoga vam SCUBAlife donosi pregled 13 ronilačkih lokacija koje bi uskoro nepovratno mogle izgledati drugačije nego sada i koje se isplati posjetiti prije nego što se to dogodi.

1. Filipini – Imaju čak 71.000 otoka čime je ta regija postala izuzetno bogata biološkom raznolikošću. Tamošnje morsko dno prebogato je tunama, barakudama i morskim psima, a nemojmo zaboraviti niti brojne japanske brodove potopljene u 2. Svjetskom ratu. Problem predstavljaju destruktivne ribolovne metode koje se tamo koriste poput upotrebe eksploziva ili trovanja riblje populacije cijanidom. Isto tako rast tamošnje ljudske populacije dovodi do prevelikog izlova i povećanja zagađenja.

http://www.youtube.com/watch?v=FEaaKyEuwHQ

2. Aqaba u Jordanu – Najzanimljiviji dio ronjenja kod lučkoga grada Aqabe je umjetni greben, ‘obogaćen’ namjerno potopljenim starim tenkovima. Crveno more također je utočište za 200 vrsta tvrdih koralja i petstotinjak vrsta riba. No, Aqaba ima problem sa zagađenjem jer turisti i domaći kupači zbog manjka poštovanja prema prirodi ostavljaju velike količine smeća, od limenki pa sve do pelena, koje plutaju površinom. Posebno su opasni plastični ostatci jer mogu blokirati sunčevu svjetslost, ubijajući tako koralje i ostale životinje.

3. Kon Phi Phi na Tajlandu – Bajkovito okruženje s vapnenačkim zidovima, egzotičnim koraljnim životom te predivnim plažama. Nažalost, otočja Phi Phi uništavaju se zagađenjem tamošnje vode zbog kanalizacije i smeća koje se baca u ocean što razara, kako same životinje, tako i tamošnje grebene.

4. Južni Japan, Tajvan i južna Kina – Iako se ne radi o lokacijama koje vam pri ronjenju prve padaju na pamet, na ovome području nalazi se preko 3000 kvadratnih kilometara grebena za istraživanje, koji se prostiru od južnih obala Kine do japanskog Kyushua. Kina je inače relativno nova ronilačka atrakcija u kojoj možete vidjeti čak i potopljene dijelove Velikog kineskog zida ili potopljenog Grada lavova. No, Kina i Japan imaju općenito velik problem zagađenja, što utječe i na ronjenje. Gradnja na obali i promjena klime veliki su problemi, ali postoji i jedan prirodni ubojica – zvijezda imena trnovita kruna (Acanthaster planci) koja jede koralje.

5. Zapadni Karibi – Radi se o području koje uključuje predio sve od otoka i grebena meksičkoga poluotoka Yucatan pa do Kolumbije. Tamo se nalazi i spektakularno (ujedno i spektakularno jeftino) honduraško otočje Bay. U “ponudi” su toga područja morski psi, kornjače, raže i olupine. Najveći su pak problemi epidemije koje često buknu i bijeljenja koralja zbog globalnoga zatopljenja, kao i preveliko i prenaglo širenje na obalama zbog sve većeg broja turista.

6. Sundaland u jugoistočnoj Aziji – Radi se o regiji koja, između ostalog, uključuje Malajski poluotok te otoke Borneo i Bali te je dio tzv. Koraljnog trokuta, jednoga od ekološki najraznovrsnijeg područja na zemaljskoj kugli. Većina divljega života koji se tamo nalazi ne može se vidjeti nigdje drugdje na svijetu, bilo da se radi o kopnenim ili morskim vrstama. No, Sundaland je ujedno i “vruća točka” što se zagađenja tiče, jer ga uništava industrijska eksploatacija drveta na kopnu te destruktivno ribarenje na moru. Ujedno, razvijena trgovina egzotičnim ribama ugrožava endemske vrste koje mnogi žele imati u svome akvariju. Tako je u ovome trenutku ugroženo 59 morskih organizama koji se mogu naći samo u Sundalandu.

http://www.youtube.com/watch?v=xIolccAxDoo

7. Indonezijska otočja Wallacea – Smješten je južno od Sundalanda ovo područje u obliku srca obuhvaća 347.000 kvadratnih kilometara. Otoci Komodo, Roti i Timor spadaju u rijetka mjesta na planeti gdje se može vidjeti patuljaste morske konjice i morske pse čekićare. Ipak, slično kao i Sundaland, Wallacea je ugrožena zagađenjem sa kopna i lovom ribe pomoću dinamita, a dodajmo tu i “neizostavni” lov na rijetke vrste radi prodaje. Ugrožavanje ovoga područja posebno je loše jer je sama Indonezija dom za čak 15 posto svih svjetskih koraljnih grebena.

8. Gvinejski zaljev – U blizini zapadne obale Afrike nalaze se četiri otoka, Annobón, Bioco te Sao Tome i Príncipe, koji nude ogromne mogućnosti roniocima unatoč tome što se rado o relativno malom grebenu. Tamošnje znatno manje slane vode (zbog rijeka koje se ulijevaju u zaljev) dom su barakudama i indijskoj staklenoj ribi. Obzirom da se radi o malom području ono je još osjetljivije na poremećaje koji ga pogađaju – zagađenje, preveliki izlov ribe te pustošenje koralja radi prodaje.

9. Kapverdsko otočje – Još jedno malo područje, na svega 200 kvadratnih kilometara, također je smješteno na zapadnoj obali Afrike. Iako nema pravi koraljni greben, ne nedostaje mu koralja u velikom broju jer oni rastu na vrhu stijena koje pokrivaju tamošnje morsko dno. Tu je i “dodatak” u obliku brojnih špilja i olupina. Iako je razvoj gospodarstva i poljoprivrede na tom području još uvijek u ranoj fazi već se osjećaju posljedice zagađenja, krčenja zemlje radi agrara te prevelikog izlova morskih organizama.

http://www.youtube.com/watch?v=mJ9pWUHYHas

10. Južno Maskarensko otočje u Indijskom oceanu – Grebeni koji okružuju otoke Mauricijus, La Reunion i Rodriguez prostiru se na nekih 1000 kvadratnih kilometara. Brojne tamošnje riblje vrste već su nestale zbog djelovanja čovjeka. Najveći problem regije je zagađenje uzrokovano rastom populacije, intenzivnom proizvodnjom šećerne trske te razvojem obalnoga područja. Tu je i pitanje prevelikoga izlova ribe.

11. Arhipelag Mergui u Mijanmaru – Nekad Burma, a danas Mijanmar otvorio je svoja vrata turistima 1997. godine, odnosno relativno je novo mjesto za ronioce. Nedirnute vode područja Mergui savršene su da biste ugledali velike ribe, od barakuda do morskih pasa. Najveći problem toga područja je lov ribe eksplozivom, unatoč zakonskim zabranama. Također, tisuće tona cijanida ispuštaju se u oceanske vode jugoistočne Azije ubijajući kako ribe tako i koralje.

12. Sjeverni Indijski ocean – Najpoznatija ronilačka meka u sjevernom Indijskom oceanu zasigurno su Maldivi (iako su i Šri Lanka te otoci Chagos također cijenjeni u toj populaciji). To je predio atola bogat golemim jatima riba, morskim psima i ražama. Globalno zatopljenje povećalo je razinu temperature mora čime dolazi do izbjeljivanja koralja. Dodajmo tome i eksploataciju koralja i masovan izlov ribe.

13. Veliki koraljni greben u Australiji – Jedno od najpoznatijih i najljepših mjesta za ronjenje na Zemlji. Nalazi se kraj sjeveroistočnih obala Australije, a prostire se na čak 345.500 kvadratnih kilometara, prepunih tisućama manjih pojedinačnih grebena te tako bogatih morskim životom da je 1981. proglašen jednim od svjetskih prirodnih čuda. Veliki koraljni greben uglavnom se smatrao dobro zaštićenim, ali ribolov, zagađenje te povećanje temperature mora pogađaju i ovo područje. Isto tako, od tisuća olupina nakupljenih tijekom godine, velik broj njih uništio je koralje i ispustio naftu u ocean.