Što napraviti kada vam pozli pod vodom?

Jedno od pitanja koje si postavlja svaki ronilac početnik je: što ako se desi da vam pozli pod vodom i počnete povraćati?

Praktički sve što se može raditi na kopnu može se raditi i pod vodom pa je tamo moguće i povraćati u regulator. No, nije loše ponoviti što bi trebalo napraviti ako vam pozli prilikom ronjenja pa SCUBAlife donosi kratak pregled onoga što treba činiti u takvoj situaciji.

Naravno, ukoliko patite od morske bolesti veće su šanse da vam bude muka već na samome brodu kojim krećete na ronjenje. U tom slučaju najbolje što možete učiniti jest da se bacite u vodu, ukoliko ste došli na željenu destinaciju. Naime, kada ste već u vodi, morska bolest obično nestane jer se pokrećete u skladu s vodom umjesto da se ljuljate na njoj. Kada je pod vodom, ronilac će poteškoće, ukoliko pati od morske bolsti, osjetiti eventualno blizu ili na samoj površini, pogotovo ako je valovito vrijeme. Što se tiče ostalih uzroka mučnine prilikom ronjenja, u njih spadaju i vrtoglavica, nepotpuno izjednačavanje tlaka ili probava pokvarena lošom hranom, pogotovo ako ste jeli jako začinjenu hranu na raznim egzotičnim destinacijama. 
Donosimo pet kratkih koraka (savjeta) kojih bi se svi ronioci trebali pridržavati ukoliko im pozli u moru.

Ne mičite regulator iz usta – nakon povraćanja čovjek refleksno traži zrak za udahnuti. Stoga, ukoliko je regulator izvan usta može se desiti da osoba nema dovoljno vremena da ga vrati odmah nakon što povrati. Umjesto toga, ronilac treba držati regulator i povraćati u njega. Time se neće konatminirati zrak koji dobiva, već će bljuvotina jednostavno izaći kroz ventil zajedno sa zrakom koji se izdiše. Prvi udisaj nakon povraćanja bi trebao biti izveden što je polakše moguće, kako se ne bi desilo da dođe do udisanja eventualnih ostataka od povraćanja.

Očistite regulator nakon povraćanja – kada povrati ronilac može iskoristiti prekidač za pročišćavanje kako bi se drugi stupanj regulatora napunio zrakom i time izbacio sve moguće ostatke iz njega.

Budite spremni prebaciti se na drugi izvor zraka – ovisno o posljednjem obroku i načinu žvakanje, bljuvotina može biti vrlo različita sadržaja. Stoga je moguće da komadi nekadašnje hrane blokiraju usnik regulatora i djelomično ga, ili čak potpuno zatvore. U tom slučaju poslužite se svojim oktopusom, ali ujedno i završite ronjenje, jer nije sigurno nastaviti roniti samo s jednim regulatorom, kako za vas, tako i za vašeg buddyja.

Prekinite ronjenje ukoliko mučnina potraje – nakon povraćanja vam često bude i bolje, jer se tako prekine mučnina pa se ronilac osjeća sposobnim za nastavak urona. No, ukoliko mučnina ne jenjava vrijeme je za povratak na površinu.

Operite ili odnesite na servis drugi stupanj regulatora – ponekad je najteži dio povraćanja priznati nekome da ste to radili. Ipak, regulator u koji je povraćano mora se temeljito očistiti ili čak i odnijeti na servis ukoliko ima ostataka u njemu. Ronilac tu mora progutati svoj ponos i obavijestiti nadležne o tome (pogotovo ako je unajmio regulator), kako bi bio 100 posto siguran da je regulator očišćen i potpuno ispravan.

Povraćanje pod vodom zasigurno nikada nije zabavno. No, kao i većina neugodnih situacija u životu i ono može imati svojih pozitivnih trenutaka. Primjerice, ribe “vole” bljuvotinu i ronilac koji povrati vrlo brzo se može naći okružen jatom raznih riba koje žele s njime podijeliti njegov prošli obrok.