Nekoliko savjeta za siguran uron na prometnim mjestima

Ljeto je, naravno, idealno vrijeme za ronjenje.

Toplo more, vedri i dugački dani, sve je nekako idealno za potrpati opremu u auto i krenuti u osvajanje dubina. No, ujedno je to i godišnje doba kada morima haraju plovila raznih veličina – od gumenjaka, preko brzih glisera do megajahti. Svi oni brže ili sporije prolaze morima, no nažalost, često im je posljednja stvar na pameti da im se na putu može naći i ronilac. Stoga, potrebno je napraviti sve da vaše mjesto urona bude dobro označeno pa donosimo nekoliko savjeta što je mudro imati sa sobom prilikom urona. Treba uzeti u obzir da je gledajući s broda ronilac gotovo nevidljiv. Evo na koje se sve načine može biti primijećen i čime se sve ronioci služe u slučaju opasnosti.

Zvučni uređaji za upozoravanje
Zviždaljke i zračne trube čest su komad opreme ronioca diljem svijeta, a poneki proizvođači jacketa imaju posebno ugrađene džepove upravo za njih. Teoretski njima možete privući pozornost na površini, ali u praksi je to ipak teže izvedivo kada se uzmu u obzir valovi, rad motora broda i buka vjetra. Stoga, praktična primjena je ipak manja nego što se čini na prvi pogled

Pirotehnika-baklje
Ovo je izvrsno rješenje, no također samo u teoriji. Može ih se vidjeti s velike daljine i lako ih aktivirati. No, počesto se može desiti da se ne mogu upaliti, pogotovo ako ih već neko vrijeme nosite sa sobom. Ako i rade vidljive su samo kratko vrijeme, tako da vam treba više njih da bi vas netko primijetio. Mana im je i što nisu baš prikladne za ronioce koji putuju avionom, jer nećete baš lako objasniti policiji što će vam u avionu sredstvo koje se može zapaliti.

Svjetla i reflektori
Veći dio ronilaca sa sobom obavezno nosi lampu. Danas se po razumnim cijenama mogu nabaviti izdržljive lampe koje bacaju moćan snop svjetla (test ronilačkih svjetiljki možete pročitati u drugom broju ScubaLife magazina), stoga je to jedan od boljih načina da vas primijete s broda. Njihova prednost najviše dolazi do izražaja u mraku, dok su tijekom dana uglavnom beskorisne, jer se zbog igra svjetla i valova snop koji baca baterija čini tek kao isprekidana svjetlost koju ju je teško locirati. 

Odjela i jacketi
Po uzoru na radnike na cesti i slično osoblje poneki proizvođači odlučili su se izraditi fluorescentne, odnosno jako vidljive kompenzatore plovnosti i ronilačka odijela. Koliko god u teoriji to dobro zvučalo, u  praksi će se njihova svjetlost rasplinuti već nakon nekoliko metara dubine, a s broda neće biti praktički ništa vidljivija nego bilo “obična” odijela i jacketi.

Mahanje perajom
Ukoliko vas struja odnese predaleko iskoristit ćete bilo što da vas primijete. Jedan od učinkovitijih načina je da skinete jednu od peraja i držite je uspravno iznad površine. Naravno, uspijete li u tome, dvije peraje čine još bolji učinak. Jasno, efekt je veći ukoliko je peraja u nekoj drugoj boji osim crne koju ronioci najčešće koriste. Ipak, očekujte da ćete se brzo umoriti od korištenje ove tehnike, jer je fizički vrlo zahtjevno držati i jednu, a kamoli dvije peraje iznad glave duže vremena.

Ronilačke zastave
Komad opreme koji se koristi isključivo iznad površine. Većina zastava se zakvači na neku vrstu štapa koji je dugačak oko dva metra, a površina zastavice iznosi 55 kvadratnih centimetara. Najčešće su crvene, žute ili narančaste ili pak u kombinaciji tih boja. Njihova velika prednost je vidljivost i s većih udaljenosti. Odlično ih se vidi i s gotovo 1,5 kilometar udaljenosti, a ako je vrijeme dobro primijeti ih se i s duplo veće razdaljine. Mana praktički niti nemaju.

Plutače
Vrlo često se koriste za označavanje pozicije. Zakvače se za kotur, a mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku ronjenja, no najčešće se aktiviraju kod izrona i to dok se radi sigurnosni zastoj. Uglavnom su cjevastog oblika te su dugačke oko metra i pol. Pune se zrakom na nekoliko načina, a najčešći je preko rezervnog regulatora, no ima i onih koje imaju i male cilindre koji služe za napuhavanje. Dolaze u jarkim bojama: žutoj, narančastoj ili crvenoj te kombinaciji istih.

Naravno, na vama je da sami odaberete što od ove opreme ili metoda koristiti prilikom ronjenja, odnosno opasnih situacija u kojima se nađete prilikom te aktivnosti. Osim nabrojanoga, sve su popularnije i EPIRB plutače, odnosno plutače s prijenosnim uređajem na baterije koji emitira signal određene frekvencije čak i izvan dometa VHF-a.