Zašto je važan analizator nitroxa i kako se koristi

Godinama su ga zvali obogaćeni zrak, a danas se udomaćio naziv nitrox i sve je veći broj ljudi koji ga koriste pri ronjenju.

Njegove prednosti su brojne i dobro znane, ali njegovo korištenje zahtijeva nekoliko važnih pripremnih koraka, a među njima je i onaj da se spremnik obavezno provjeri prije svakog urona. U tu svrhu valja imati pravu opremu za takvo nešto, a među njom se nalazi i tzv. analizator nitroxa (eng. Nitrox Analyzer). Iako ima i onih koji tvrde da nema poteškoća i kad se koristi tuđa oprema, donosimo nekoliko argumenata koji su suprotni toj tezi.

Zašto je dobro imati vlastiti analizator:

•Ne dijelite s drugima svoj regulator ili ronilački kompjuter – što više koristite nitrox veća je važnost toga da imate svoje vlastite komade te opreme i analizator. Naime, kompjutor i regulator zahtijevaju redovito i kvalitetno održavanje pa se upitajte želite li doista povjeriti svoj život komadu opreme o kojemu ništa ne znate. Isti su razlozi i zašto analizator nitroxa ne bi trebalo posuđivati ili dijeliti s drugima.

•Nema čekanja na provjeru – u ljudskoj je prirodi da sve odgađa do zadnje minute, a to posebno vrijedi za ronioce. Obzirom da bi svaki spremnik s mješavinama za ronjenje trebao biti pregledan i potvrđen prije urona, ukoliko na brodu postoji samo jedan analizator stvara se usko grlo koje nije potrebno i koje besmisleno troši dragocjeno vrijeme.

•Radi se o vašem uronu, vašoj odgovornosti i važem životu – nitrox je siguran i ugodan pri ronjenju pod uvjetom da znate što se nalazi u vašoj boci (koji postotak kisika). Bilo koji ronilac koji ne provjeri svaki od spremnika nije samo neodgovoran nego je i vrlo nepažljiv što ga može stajati glave. Stoga, ako ronite na nitrox, na analizator gledajte kao da je jednako važan dio ronilačke opreme kao kompjuter.

Na što treba obratiti pažnju kod analizatora:

-treba biti jednostavan za upotrebu – uz svu silu opreme koju današnji ronioci koriste analizator nitroxa ne bi smio biti nešto što će vam zakomplicirati život. Stoga treba biti jednostavan za uporabu, davati brza očitanja i točne brojke. Ne bi bilo loše isprobati nekoliko njih, dok ne nađete onaj koji vam najbolje odgovara.

-treba pružati kompletnu analizu – nitrox može označavati vrlo velik broj različitih mješavina. Zato ronilac treba koristiti analizator koji može dati očitavanja u rasponu od 1 do 100 posto kisika u bocama. Kvalitetan analizator morao bi biti u mogućnosti, osim mješavina obogaćenog zraka, analizirati i hipoksične mješavine koje su uobičajene pri tehničkim ronjenjima.

– izdržljivost uređaja – većina analizatora je rađena za ronioce, ali nisu svi jednako izdržljivi. Hoće li uređaj izdržati ukoliko ga ispustite iz ruke, koliko mu traje garancija i u kakvim sve uvjetima može funkcionirati neka su od pitanja čije odgovore treba potražiti prije nabavke analizatora.

– koliko će uređaj trajati – svi nitrox analizatori imaju i senzor kisika koji „čita“ mješavinu kisika i dušika u spremniku. Kvalitetni analizatori imaju senzore koji mogu trajati i do tri godine te se na njima može izvršiti zamjena dotrajalog senzora ili baterije.

Kako bi vam barem malo olakšali izbor, ispod je nekoliko ulaznih modela nekih kompanija koje proizvode ronilačku opremu:

O2EII – Analox Sensor Technology

MaxO2 – Maxtec

O2 QuickStick – Nuvair

Expedition – Oxycheq