Pet koraljnih grebena koje morate vidjeti prije nego odumru

Globalno zatopljenje i s njime povezan rast ugljičnog monoksida ugrožava cijeli ekosustav Zemlje, a među najugroženijima su sigurno koralji, najveći organizmi na planeti.

Prema različitim istraživanjima, koralji bi zbog toga mogli nestati u sljedećih 50 do 100 godina. Predstavljamo vam pet koraljnih grebena koje morate vidjeti prije nego odumru, ukoliko čovjek nastavi s djelatnostima koje ozbiljno ugrožavaju ovaj prelijepi i vrlo osjetljivi ekosustav.

Naslovna fotografija – Južnokinesko more, Malezija

Ovi koraljni grebeni su vrlo osjetljivi na klimatske promjene, a bez brze genetske promjene neće preživjeti predviđeno podizanje temperature mora u sljedećih 40 godina, smatraju stručnjaci. Zavisno o mišljenjima, koralji diljem svijeta nestat će u sljedećih 50 do 100 godina ukoliko se nastave klimatske promjene, a Svjetski istraživački institut u Washingtonu i još 25 organizacija smatra da bi mogli nestati već do 2050. godine.

Galerija fotografija:

1. Veliki koraljni greben

Najveći živući organizam na planetu koji živi u sjevernom Queenslandu, Australija. Ribarenje je već zabranjeno na trećini koralja koji je najveća australska turistička atrakcija. Rekordne temperature, preveliki ribolov i zagađenje najveće su opasnosti za preživljavanje ovog koralja.

2. Papua Nova Gvineja

Zaštićeno morsko područje na Papui Novoj Gvineji čini se netaknuto na ovoj fotografiji. Svjetski riblji fond mogao bi biti uništen do 2048. godine, ako se trend uništavanja njihovih staništa i preveliki izlov nastavi ovom dinamikom, što će naposljetku rezultirati i manjkom hrane za ljudsku populaciju, zaključili su istraživači još prije nekoliko godina.

3. Okinawa, Japan

Koraljni grebeni pružaju se ispred američke mornaričke baze Camp Schwab te su se smjestili oko malenih otoka Henoko I Nago kod južnojapanskog otoka Okinawa.

4. Lanikai, Havaji

Havajski arhipelag pokriven s 410.000 rali koraljnih grebena također je ugrožen. Koraljni grebeni privlače mnoge ronioce i turiste pa će njihov nestanak snažno utjecati na ekonomije mnogih regija u svijetu.