Zvijezda X – Mena u kampanji zaštite morskih pasa

January Jones, poznata holivudska glumica i dobitnica nagrade Emmy, proslavljena u seriji Mad Man i jedna od zvijezda blockbustera X – Men, odlučila je svoju slavu upotrijebiti za spas morskih pasa sudjelujući u kampanji poznate međunarodne udruge za zaštitu svjetskih mora “Oceana”.

Glavno moto kampanje je: “January Jones želi da se bojite ZA morske pse, a ne njih”.

Stoga je January Jones otputovala na Bahame kako bi snimila seriju filmova u kojima govori o ugroženosti morskih pasa. Nije niti čudno, s obzirom da se deseci milijuna primjeraka morskih pasa svake godine ubija u svjetskim morima. U nekim je područjima njihova populacija smanjena za 90 posto, ponajviše zbog specijaliteta kao što je juha od peraje morskog psa, koja je u azijskim zemljama posebno popularna. U ostalim područjima svijeta manje ih love zbog peraja, a više zbog mesa, jetre i ulja.

January Jones već je zapravo veteranka kada je u pitanju plivanje s morskim psima. Prije dvije godine snimila je svoj prvi angažirani film “Uplašeni za morske pse“, sniman na karipskim grebenima. “Morski psi su divne životinje i velika većina njih, apsolutno su nezainteresirana za nas, posebice kitopsine”, kazala je January Jones. Dodaje kako su morski psi na vrhu hranidbenog lanca u svjetskim morima i da bi bez njih došlo do neravnoteže koja bi mogla uništiti mora, a onda i ostatak planete. “Deseci milijuna morskih pasa budu uhvaćeni svake godine. Zato je blesavo da se mi bojimo njih. Mi bi se trebali bojati za njih”, objašnjava January Jones koja se još 2009. godine susrela s američkim kongresnicima kako bi pogurala američki Zakon za očuvanje morskih pasa, koji je u Kongresu izglasan 2010. godine.

Više o morskim psima možete pročitati u trećem broju SCUBAlife magazina.

Kako je January Jones plivala s najvećim ribama na svijetu, pogledajte ovaj film