Prvo speleo-ronjenje na dah u izvor Cetine

foto: Damir Zurub

Nakon deset godina planiranja, ekipa ronilačkih zaljubljenika iz društva Dinaridi DISKF (Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena) organizirala je 21. svibnja 2011. prvo hrvatsko speleološko ronjenje na dah na izvoru Cetine.

O tehničkom ronjenju na izvoru Cetine mogli ste čitati u prvom broju SCUBAlife magazina, u članku autora Dražena Goričkog. Ova nevjerojatna prilika da se zaroni u pravom potopljenom speleološkom objektu pružila se nekolicini hrvatskih apneaša, rekordera i reprezentativaca u ronjenju na dah, Lidiji Lijić, Veljanu Zankiju, Tomi Vrdoljaku, Bruni Šegviću te mojoj malenkosti. Osim speleoronioca iz DDISKF-a, predvođenih Alanom Kovačevićem kao glavnim organizatorom, akciji su prisustvovali i interventni ronioci Crvenog Križa, koji su cijelo vrijeme budno motrili na sigurnost ronjenja, kao i ronioci iz ronilačkog kluba Nemo Adria.

Iako jezero ide preko 100 metara dubine, konop je postavljen na dubinu od 42 metra, prvenstveno zbog sigurnosti, budući da je ronjenje ovdje iznimno opasno. Temperatura jezera iznosila je osam stupnjeva, što je dovoljno niska temperatura da se ovakva akcija mora pomno isplanirati. Savršena sigurnost uopće nije bila upitna, organizacija je bila besprijekorna, konop je čvrsto postavljen, sigurnosni ronioci nalazili su se na svakih nekoliko metara, a na samom dnu, tj. na 42 metra, na koliko je konop postavljen, čekao nas je neustrašivi Tomislav Flajpan Frf iz DDISKF-a.

Prekrasne prizore ove akcije zabilježilo je i nekoliko podvodnih fotografa, a akciji su bili nazočni i čelnici prirodne izvorske vode “Cetina” kao pokrovitelji cijelog događanja.

Više o cijelom događaju, iskustvima i dojmovima naših ronilaca te još nekoliko impresivnih fotografija pogledajte u novom, četvrtom broju SCUBAlife magazina (na svim kioscima od 10. lipnja 2011.).