Obama dao roniocima sedam milijuna dolara

 

Kao i svake godine, rijeke u okolici američkoga grada Chicaga postaju poprište lova na ribu bijeli glavaš koja se u tim krajevima širi enormnom brzinom i ugrožava druge vrste.

No, ove su godine borci za očuvanje rijeka dobili poseban dar od administracije američkoga predsjednika Baracka Obame, sedam milijuna dolara. Naime, toliko novca je odobreno za plan kojim bi se kontrolirala populacije te ribe. Odjel za prirodna dobra američke savezne države Illinois zadužen je za obuzdavanje rasta te invazivne vrste koja je prevladala u svim većim rijekama i jezerima te savezne države, izuzev jezero Michigan. Zahvaljujući izdašnoj financijskoj injekciji ove će godine u “borbu” s ribama krenuti ronioci opremljeni podvodnim kamerama, posebnim mrežama za hvatanje larvi te velikim vodenim pištoljima koji stvaraju barijere na način da emitiraju podvodne zvučne valove. “Moramo sve to dignuti na viši stupanj. Nećemo odustati”, kazao je John Rogner, pomoćnik direktora Odjela za prirodna dobra Illinoisa. Kolika je golema populacija te ribe u tamošnjim vodama pokazuje i činjenica da je od ožujka ulovljeno 103 tone bijeloga glavaša, ali populacija mu nije znatno smanjena. “Bojimo se da bi mrjestilište moglo nastati u blizini postavljene električne barijere, što bi moglo predstavljati novu veliku prijetnju”, kazao je Rogner.

A što je to točno Bijeli glavaš (Hypophthalmichthys molitrix)? Tijelo mu je dosta visoko i pokriveno veoma sitnim ljuskama. Glava je dosta široka. Oči su smještene ispod nivoa središnje linije tijela. Na tijelu se može uočiti mnoštvo sitnih crnih mrlja. Boja tijela je srebrnasta. Naraste do oko 110 centimetara i 20 kilograma. Ljeti živi u zaraslim dijelovima rijeka i jezera, a zimi se povlači u korita rijeka. Pliva uz dno. Mrijesti se od lipnja do kolovoza pri temperaturi vode 26-30°C. Ikra je pelagična i odlaže se porciono. Inkubacijski period traje 48 sati, a plodnost ženki je od 490 000 do 540 000 komada jajašaca. Hrani se uglavnom zooplanktonom. Autohtono živi u Kini i Istočnom Sibiru (sliv rijeke Amur), ali je unesena u vode po cijelom svijetu zbog kvalitetnog mesa i čišćenja bazena od planktona i algi.