Modno snimanje ispod površine tropskog mora

Modno snimanje u kojemu ne postoji potreba za šminkerima koji će šminkati modele svakih nekoliko sekundi san je svakog fotografa. Mick Gleissner jedan je od takvih sretnika, koji doduše ima cijeli niz drugih problema, budući da se njegova modna snimanja odvijaju na dubini od četiri metra ispod površine mora.

Svoje fotografije stvara na lokacijama toplog tropskog mora na obalama Cebua na Filipinima. Svi njegovi modeli prije snimanja moraju proći rigorozne testove kojima dokazuju da dah mogu zadržati više od četiri minute. Njemački 42-godišnji fotograf s adresom u SAD-u kaže da je oduvijek volio podvodnu fotografiju i da se rezultati fotografiranja ljudskih modela ne razlikuje previše od snimanja morskog života, koji je znao snimati u svojoj ranijoj karijeri.

„Jedini smo u svijetu koji snimaju modele pod vodom na velikom broju setova i na ovako visokom nivou“, kaže Gleissner koji dodaje da mu se ponekad sami modeli javljaju da s njim naprave snimanje, jer žele ostvariti svoj djevojački san da budu sirene. Na svakom snimanju posebno se pazi na sigurnosne mjere pa je uz svaki model ronilac koji je tu da reagira u slučaju opasnosti. Kaže da ih je jednom na snimanju posjetila ogromna meduza koje se model jako uplašio pa je ronilac imao zadatak tjerati posjetioca. „Velike meduze nisu opasne, one male znaju biti gadne“, kaže Gleissner. Ekipa je napravila samo osvjetljenje, ali kaže da ništa ne može zamijeniti prirodnu sunčevu svjetlost. Kako to radi Mick Gleissner podledajte u filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=Z0cx505oSEs