Elitni ronioci bježe iz australske mornarice

 

Prema pisanju australskih medija, elitni mornarički ronioci prijete pobunom i bijegom u specijalne postrojbe australske vojske. Razlog? Činjenica da im se nije dopušteno boriti u ratu protiv terorizma.

Kako prenosi australski dnevnik The Advertiser, čiji su novinari razgovarali s pripadnicima mornaričke jedinice za raščišćavanje, oni su spremni otići ukoliko starješine ne odluče na bolji način iskoristiti njihove specijalne sposobnosti, poput razmontiranja bombi i slično. Trenutno je oko 30 mornaričkih ronilaca pri protuterorističkoj postrojbi Tactical Assault Group, a još njih nekoliko se nalazi na Bliskom istoku. No, uloga većina od 150 ronilaca specijalaca je da nadziru plitke vode u australskom teritorijalnom moru i brinu se da se uklone eventualne mine. U drugim zemljama elitni ronioci se nalaze u jedincima poput američkih Navy SEALs i koriste se u visokoprofilnim akcijama, poput one u kojoj su pripadnici SEAL-ovog Team Sixa eliminirali Osamu bin Ladena u Pakistanu. Jedan od ronilaca s kojim su novinari razgovarali, a koji je želio ostati anoniman, kazao je da vrh mornarice ne uviđa u kojim se sve okolnostima njihove vještine mogu iskoristiti: “Gotovo svaki od nas bi se pridružio specijalnim postrojbama kada bi dobili priliku za to”. Stoga mnogi ronioci koji se u nekom trenutku nađu među komandosima australske vojske ne žele povratak u mornaricu, jer znaju da je to “korak unatrag”. Čelnik australske mornarice, viceadmiral Russ Crane samo je kazao kako će glavna uloga ronilaca uvijek biti da čiste plitke vode od mina te je odbacio navode da vrh mornarice ne uviđa sposobnosti ronilaca.

Kako postati vojni ronilac i što rade vojni ronioci u Hrvatskoj vojsci, pročitajte u dossie-u trećeg broja ScubaLife magazina.