Dive caching je nova svjetska igra za ronioce

Američka rekreacijska Udruga za promicanje ronilačke industrije (DEMA) stvorila je i odlučila promicati novi vid zabave za ronioce, kako bi ih što veći broj vratila u podvodne aktivnosti stvorivši novu igru za koju smatraju da će privući ronioce u cijelom svijetu.

Riječ je o, kako su rekli, životnom programu i prijateljskom prema okolišu, pod nazivom DiveCaching, što bi u slobodnom prijevodu mogli prevesti kao “Lov za podvodnim blagom”. Riječ je o varijaciji već desetljeće popularne igre Geocaching, u kojoj se za igru koristi uređaje za GPS i jednostavne vještine za traženje tajnih skrovišta na kopnu. Pravila igre su sljedeća:

Ronioci na dnu skrivaju “blago” i koordinate bilježe na GPS uređaju te bilježe stranu svijeta, kako bi se “blago” što lakše pronašlo pomoću običnog kompasa. Sve podatke ostavljaju na internetskoj stranici www.geocaching.com. Ostali ronioci voljni traženja na sebi geografski najbližoj listi na www.geocaching.com traže zadane koordinate lokacije. Ukoliko pronađu blago, na svojem dnevniku bilježe lokaciju. Mogu uzeti sadržaj, fotografirati pronalazak ili ga jednostavno vratiti na originalnu lokaciju. Nakon povratka na površinu, nalaznici se mogu ulogirati na stranici www.geocaching.com dijeleći svoja iskustva s roniocima cijelog svijeta.

“Riječ je o podvodnim aktivnostima za cijelu obitelj, koje se mogu provoditi gotovo svugdje, zavisno o vidljivosti ili uvjetima ronjenja”, objasnio je Tom Ingram, izvršni direktor DEMA-e. U svijetu postoji oko pet milijuna registriranih lovaca na blago na kopnu (geocachers), od kojih je 1,3 milijuna aktivno. Ronioci se mogu besplatno prijaviti na www.geocaching.com i tamo prijaviti blago koje su sakrili za ostale članove, kao što jednako tako mogu prijaviti svoje pronalaske. Za sve ostale informacije posjetite www.DiveCaching.org, a kako izgleda potraga za blagom, pogledajte u filmu.