Skuterom ispod La Manchea u 12-satnom zaronu

Većina ljudi iskoristi ljetne praznike za nešto ambiciozniji ronilačke izlete. Za većinu njih to je 10 dnevni izlet na neku udaljeniju destinaciju, a za druge je to postavljanje nove kategorije u Guinnessovoj knjizi rekorda

Naravno, već je to nepotrebno naglašavati; u ronjenju postoji uistinu niz bizarnih rekorda te zabilježenih podvodnih dostignuća u Guinnessovoj knjizi rekorda. No, ovaj poduhvat otvoriti će jednu sasvim novu kategoriju rekorda i to na jednoj od najprimamljivijih lokacija za postavljanje rekorda u ljudskoj povijesti; legendarnom kanalu La Manche. Četiri ronioca iz jednog od najstarijih britanskih ronilačkih klubova; Scarborough Sub Aqua Club, planiraju u srpnju ove godine prijeći udaljenost od 34 kilometra između Shakespeare’s Cliffa u Doveru u Velikoj Britaniji, do Cap Gris Neza u Francuskoj u neprestanom 12-satnom zaronu uz pomoć podvodnih skutera. Ovaj poduhvat pokušat će ostvariti roneći na dubini od samo 5 metara i to kroz vrlo prometne brodske rute, što uz sve moguće poteškoće; ovaj poduhvat čini ekstremno rizičnim.

Sam zaron će provoditi u timovima od dva ronioca koji će se izmjenjivati za skuterom i sve to u pratnji 18 članova tima na brodovima. Predviđeno je da niti jedan od ronioca ne provode u zaronu dulje  od sat vremena, što znači da će biti dosta zamjena i cijeli poduhvat čini ekstremno kompliciranim u logističkom smislu. Prateći tim će tijekom zarona osiguravati napunjene baterije za skutere i eventualnu zamjenu oštećene ronilačke opreme, ali i mjeriti dubinu zarona te pratiti uvjete koji vladaju na i ispod površine.

Ovaj poduhvat je definitivno prvi ovakvog tipa i ako ništa drugo, reći će puno o izdržljivosti ronilačke opreme koju će koristiti, ali i o izdržljivosti ronioca koji će sudjelovati u ovom, nadamo se, uspješnom postavljanju rekorda. Što Vi mislite o tome? Treba li svijet još jedan ronilački rekord?