Ronite s morskim psima u Disney Worldu

Film Ralje “proslavio” je morske psei ujedno mnogim ljudima utjerao strah u kosti od tih životinja, najstarijih predatora na svijetu.

No, uvijek ima i onih koji su fascinirani tim savršenim lovcima, a upravo za njih Disney je nedavno otišao korak dalje u svome parku na Floridi, američkoj saveznoj državi koja bilježi relativno velik broj napada morskih pasa na ljude. Naime, Walt Disney World uveo je u svoju ponudu uistinu jedinstveno iskustvo koje je nazvao Shark Reef. Koncept je jednostavan – dođete u umjetnu lagunu toga parka, uzmete opremu i uskočite u vodu punu morskih pasa. Laguna je ustvari ogroman spremnik s vodom u kojem se nalazi koralji, predivne tropske ribe, velike raže, ali i morski psi leopardi i mlatovi.

Gosti u svoj neobični pohod idu u grupama od 15 do 20 ljudi, a jedno od pravila je da je prilikom prelaska lagune zabranjeno snažno lamatati nogama kako bi se morski psi što manje uznemirili. Za takvu avanturu od opreme su dostatni samo maska i disalica, ali isto tako morate biti naoružani dovoljnom količinom hrabrosti za tako nešto, iako su realno male šanse da se desi ozbiljniji incident. Za one manje hrabre uvijek postoji mogućnost prelaska navedene lagune u plovilu, ali doživljaj naravno nije isti kao kada se nađete oči u oči s morskim psom. Kolika je vjerojatnost da se nađete u takvoj situaciji roneći u otvorenom moru i koliko je to opasno, pročitajte u trećem broju SCUBAlife magazina.