Ovo su najbrži ljudi na svijetu – pod vodom

Nakon što se uvodna sezona podvodne Formule H2O pokazala uspješnom, organizator, Wreck Racing League odlučila se za nastavak natjecanja te objavila raspored za 2011. godinu.

Tako će se prva utrka podvodnim skuterima u 2011. održati na floridskom umjetnom grebenu nastalom na olupini USNS Vanderberg, gdje je sve i započelo lani, a datum održavanja je od 20. do 22. svibnja. Mjesec nakon toga sezona se nastavlja na europskom kontinentu na Velikoj nagradi Rima, koja se organizira u suradnji s talijanskom ronilačkom organizacijom Sea Scout, a točno mjesto održavanje utrke je primorski gradić Santa Marinella. Krajem istog mjeseca Formula H2O po prvi puta se seli u vode Meksičkog zaljeva, točnije na obalu Fort Myersa.

U srpnju se podvodni spektakl seli na Pompano Beach na Floridi na kojem je lani održana najzanimljivija utrka sezone, o čemu je bilo više riječi u prvom broju  ScubaLife magazina. Vjerujemo da niti ove godine neće biti ništa lošije. Rujan je mjesec u kojem se će na floridskom Key Largu održati utrka posvećena legendarnom američkom roniocu Wesu Skilesu. On je poginuo u srpnju prošle godine u 52. godini života, upravo roneći u vodama Floride, a smatra ga se jednim od pionira ronjenja u špiljama. No, svjetsku je slavu stekao radeći kao podvodni snimatelj za mnoge ugledne časopise i organizacije među kojima je i National Geographic. Bio je član i ekspedicije National Geographica na Antartiku, a prvi je čovjek koji je nogom stupio na površinu najvećeg poznatog ledenjaka na svijetu, B-15. Upravo njemu je James Cameron posvetio svoj ronilački film Sanctum koji se ovoga tjedan počinje prikazivati u hrvatskim kinima.
Posljednja utrka sezone održava se u listopadu na floridskom Key Westu, a nazvana je Utrka za zlatom Atoche. Radi se o olupini španjolskog broda koji je potonuo u 17. stoljeću na obalam Floride, a zbog kojeg se prije dva i pol desetljeća odvijala bitka američkih vlasti i lovaca na blago. Naime, lovac na blago Mel Fisher 1985. godine izronio je mnoge vrijedne predmete s Atoche. Američka vlada proglasila je olupinu svojim vlasništvom, a floridske vlasti uzele su većinu pronađenog blaga. Nakon 8 godina pravne bitke, Vrhovni sud SAD-a presudio je ipak u Fisherovu korist.


RASPORED UTRKA FORMULE H2O U 2011.

 

  • 20.-22.svibanj – Vandenberg Grand Prix – Key West, Florida
  • 4.-5. lipnja – Velika nagrada Rima, Italija
  • 24.-26. lipnja – Fort Myers, Florida
  • 22.-24. srpnja – Gold Coast Grand Prix – Pompano Beach- Fort Lauderdale, Florida
  • 19-21. kolovoza – Memorijal Wes Skiles – Key Largo, Florida
  • 14-16.listopada- Potraga za zlatom Atoche – Key West, Florida