Najbolji podvodni susreti: mante

foto: Kurt Amsler

Podvodni susret može jedan uobičajen zaron pretvoriti u nezaboravno iskustvo.

Mogu li se takvi susreti planirati? Ovisi što tražite. Ako su to mante; onda možete računati na njih. Donosimo vam popis mjesta gdje se najčešće odvijaju zaroni s ovim prekrasnim životinjama. Najpopularnije ronilačke destinacije su one koje imaju visoki postotak vjerojatnosti da ćete prilikom zarona susresti upravo ono morske biće koje želite susresti. Priroda tu zna biti blagonaklono susretljiva i nagraditi čovjeka nekim predvidljivim lokacijama gdje možete računati na neke njezine najljepše kreacije.
Mante, srodnici Jadranskog Goluba Uhana (lat Mobula mobular) su jedne od najpoželjnijih riba za susret pod vodom. Osim neopisive elegancije koja ih krasi dok krstare dubinom, mogu narasti i do impozantnih veličina. Najveći zabilježeni primjerci imali su raspon krila i do osam metara. Hrane se planktonima i ostalim sitnim morskim organizmima, a najveći neprijatelji su joj morski psi i orke koje ih često love. Kamo otići na ronjenje ako želite vidjeti baš mante?

Prva od lokacija koja se nameće jest Obala Kone na Hawaiima. Lokalni operateri organiziraju noćna ronjenja gdje možete susresti i do 60 manti prilikom jednog zarona. Dovoljno je da zaronite i usmjerite snop svjetiljke prema površini; pričekate da se skupe planktoni i slijedi dolazak manti u velikom broju. Ovdje mante možete očekivati tijekom cijele godine. 
Zatim slijedi lokacija na Maldivima, Baa Atol, gdje možete susresti mante u impresivnim usjecima i plićacima kamo mante dolaze na čišćenje i to u razdoblju između svibnja i srpnja. Najveći broj manti zabilježen u jednom danu na ovoj lokaciji je čak 240 različitih jedinki.
Nakon ove lokacije, najčešće na red dolazi Koh Bon na Tajlandu; iako navodimo samo jednu od lokacija gdje tamo možete vidjeti ove prekrasne životinje,Tajland je zapravo dosta česta ruta ovih prekrasnih životinja.
I zadnja lokacija koju ćemo navesti jest South Plaza Island na Galapagoskom otočju gdje osim manti možete susresti i kitopsine.

Kada kažemo vidjeti mante, to stvarni i mislimo; mante imaju izuzetno osjetljivu kožu i ne smije ih se dirati, jer ih možete vrlo lako ozlijediti. Prizor manti u prirodnom okolišu je dovoljno impresivan sam po sebi, ali prste k sebi, nemojte se zanijeti, jer ih zaista možete ozlijediti. Za mante se uistinu može reći da se radi o nježnim divovima. Od poznatih lokacije slijedi još Raja Ampat (Irian Jaya) i Indonesia  (travanj i svibanj). 

Za kraj, uživajte u ovom prekrasnom noćnom videu druženja s mantama na Hawaiima: