Legendarna olupina otvara se za sve ronioce

Zaštićena olupina britanskog broda Coronation koji leži u blizini Plymoutha od subote će biti otvorena za sve znatiželjne ronioce.

Do sada je ta povijesna olupina bila zatvorena jer se radi o povijesno i nacionalno važnom mjestu za Britaniju. Coronation je bio ratni brod s 90 topova koji je potonuo u snažnoj oluji 1691. godine, a tom prilikom stradalo je čak 600-injak ljudi. Katastrofa je bila tim veća što se s broda dugačkog gotovo 50 metara, koji je slovio za tadašnji ponos britanske mornarice, spasilo samo 20-ak osoba. Taj događaj izazvao je veliki šok i bijes kod tamošnjeg stanovništva tako da su vlasti konačno odlučile napraviti siguran prilazi tamošnjem zaljevu, a to su uradili izgradivši veliki lukobran. Olupina je inače otkrivena 60-ih godina prošlog stoljeća, a bila je jedna od prvih lokacija koje je britanska vlada stavila pod svoju zaštitu. 

Inače, sama olupina je vrlo lako dostupna jer krajnja dubina na kojoj se nalazi brod iznosi svega 18 metara. Prošle godine, vlasti su došle na ideju da se ta lokacija uredi kako bi se otvorila za sve ronioce, a nakon nešto manje od godine dana priprema, Coronation je sada spreman za sve znatiželjnike. Naravno, zaroni će biti organizirani po principu “gledaj, ali ne diraj”. Službeno otvaranje bit će u subotu, a njemu će, među ostalima, prisustvovati Pete McBride, jedan od onih koji su 1967. godine pronašli tu olupinu. Za detaljnije informacije i prijave za urone na Coronation posjetite stranicu www.coronationwreck.co.uk.