Jedinstveni nacistički bombarder netaknut “izronio” iz pijeska

Vrlo rijedak model njemačkog aviona iz Drugog svjetskog rata, Dornier-17, koji je oboren iznad Engleskog kanala 1940. godine u Bitki za Britaniju, posljednji je dobro sačuvani primjerak uopće, objavio je britanski RAF.

Naime, avion je krajem prošle godine otkriven na morskom dnu u blizini Kenta, a “skrivao” se pod naslagama pijeska, a posebno je zanimljivo to što, osim što se radi o posljednjem znanom primjerku takvog aviona, da je, naglašavaju tamošnje vlasti, i vrlo dobro očuvan te kao takav predstavlja vrlo važno otkriće. Osim toga, avion koji se nalazi u području zvanom Goodwin Sands, leži na samo 15 metara dubine, a povremeno ga se može i vidjeti pri samom uronu, sve dok ga pijesak opet ne zatrpa na neko vrijeme. Iako su lokalni ronioci već neko vrijeme zaranjali do njega i uzmali suvenire, otkriće da se radi o odlično očuvanom Dornieru-17 moglo bi ih ostaviti bez te atraktivne lokacije. Naime, prema prvim reakcijama vlasti, nakon što su utvrđeni točan model i stanje aviona, čini se kako olupinu neće ostaviti u moru, iako se radi o prvoklasnoj ronilačkoj destinaciji, već će ga izvaditi i spremiti u muzej. “Ovaj avion je jedinstven i povezan je s vrlo važnim trenutkom britanske povijesti, tako da ne mogu dovoljno naglasiti njegovu nacionalnu, ali i međunarodnu važnost. Ovo je zasigurno jedno od najvažnijih aeronautičkih otkrića u ovom stoljeću”, kazao je Ian Thirsk iz RAF-ova muzeja.

Naime, Dornier-17, znan i kao “leteća olovka” izvorno je napravljen 1934. godine kao putnički avion, a kasnije je prenamijenjen za vojne svrhe kao brzi bombarder, kojeg je bilo vrlo teško pogoditi. Proizvedeno ih je svega 1700, a unatoč prednostima imao je i nedostatke poput kratkog doleta i male količine bombi koje je mogao ponijeti. Prve snimke načinjene sonarom pokazuju da je avion koji ležu u Goodwin Sandsu pretrpio samo manju štetu, na prednjem kokpitu i promatračkim prozorima. Očuvanosti aviona zasigurno je pomogla i činjenica da je avion čitav izrađen od aluminija i napravljen praktički u jednom komadu, napominju stručnjaci. Vrata spremnika bombi su otvorena pa se čini kako je posada izbacila svoj smrtonosni teret. Čak se zna i šta se desilo s posadom, jer je u arhivima otkriveno da su dva člana posade preživjela pad te su kasnije zarobljena dok su druga dvojica poginula pri padu.