Putovanja bez početničkih grešaka: od Palagruže do Fijija

Samo po sebi putovanje na ronilačku destinaciju je savršena stvar, no nemojte se prerano opustiti jer će Vam ona jedna stvar, koju ćete zaboraviti kod kuće, pokvariti  cijeli doživljaj.

Godišnji odmor koji ćete provesti roneći negdje na lokaciji koju ste birali i o njoj sanjarili 11 mjeseci na radnom mjestu je nešto savršeno. Pažljivo se odlučite za lokalitet, uplatite putovanje, kupite karte, koordinirate prijatelje i samo Vam ostaje da se bacite u more. No, da bi sve zaista bilo savršeno, morate obratiti pažnju na neke detalje, “tehnikalije” prilikom planiranja ovakvog izleta, koje najčešće čine razliku između potpunog užitka i potpune propasti; brodoloma na drugom kraju svijeta.

Prije svega nađite lokacije gdje želite roniti – odabir lokacije uvjetuje niz drugih stvari, zatim odredite vrijeme kada želite roniti (provjerite meteorološke uvjete koji su u vrijeme Vašeg putovanja na lokaciji ronjenja),  napravite si vremenski raspored unaprijed. To je praktično iz cijelog niza razloga, pogotovo ako putujete u društvu prijatelja ili obitelji koje ne rone. Zatim osigurajte prijevoz do mjesta zarona i pritom mislite i na partnera. I konačno; pažljivo odaberite opremu koju ćete nositi sa sobom i pripazite da svaki komad koji ste planirali ponijeti na put, stvarno i otiđe na put s Vama. Pripremu za godišnji odmor ili malo zahtjevniji ronilački izlet morate napraviti maksimalno ozbiljno sa što manje sanjarskog lutanja, dok vadite stvari iz spremišta i slažete ih u kofere. Ne želite se čuti kako izgovarate nakon 15 sati putovanja; „Ali nitko mi nije rekao da je more ovdje tako divlje“ ili “Kako to mislite da trebam imati položen tečaj naprednog ronjenja za ovu olupinu?”.

Ključ savršenog ronilačkog izleta leži u detaljnom planiranju; ona jedna stvar koju ćete zaboraviti kod kuće, pokvariti će Vam cijeli doživljaj. Dobra priprema započinje detaljnim istraživanjem o Vašoj destinaciji; o vremenskim uvjetima, saznajte što više o detaljima samog lokaliteta, zatim potražite ronilačke trgovine u blizini, zatrebat će Vam. Raspitajte se o viznom sustavu zemlje, uparite se prije putovanja i pazite da je vaš partner napravio sve predradnje kao i Vi. Internet je danas uvelike olakšao ovaj dio, stoga ne budite lijeni. No nemojte se oslanjati samo na Google; iskustva iz prve ruke su uvijek najbolja, raspitajte se u svom klubu i kod iskusnih voditelja ekspedicija, vrlo vjerojatno ćete naići na iste stvari kao i Vaši poznanici ili prijatelji prije Vas.

Lokaliteti koji zahtijevaju posebnu pažnju – od Palagruže do Fiji-a

Obzirom da Goran Butajla i njegov klub, Veliki bijeli, godinama vode ronilačke izlete, priupitali smo ga koji lokalitet u Hrvatskoj zahtjeva dodatni angažman za kvalitetan ronilački izlet. Goran nam je odgovorio bez razmišljanja: “Definitivno Palagruža, za nju ne postoji nikakva logistika, treba se pobrinuti za sve u vlastitoj režiji, dakle transfer do Korčule, transfer brodom od Korčule do Palagruže i pritom morate ponijeti sa sobom hranu i piće za sedam dana, komplet opremu s bocama i olovom… najkraće rečeno; sve je na Vama, ne možete si dopustiti greške“. Za malo dalje destinacije koje nude surove “uvjete” za ronilačku ekspediciju, Goran nam izdvojio Fiji i Papuansku Novu Gvineju i istaknuo da tu uglavnom prednjače neistražene pacifičke lokacije, no, i to ima svoju draž. Što se tiče logističke pripreme za takve, malo egzotičnije lokacije, pripremu je ista kao i za Palagružu, s time da se još morate pobrinuti i za avionski prijevoz svega potrebnog. No, Goran nam ističe, to nije razlog da se obeshrabrite i odustanete od pravog ronilačkog izleta. Naime kod ronilačkih izleta ne vrijedi pravilo da najbolje lokacije traže i najtežu pripremu. „Gotovo sve svjetske destinacije su dobro logistički pokriven, primjerice Egipat ima odličnu pokrivenost i sjajnu organizaciju za ovakve izlete. Isto vrijedi i za Maldive; tamo samo trebate doći i sve Vas čeka organizirano, praktički na tanjuru.“

Najčešće greške – ponekad je najskuplje štedjeti

Svi mi želimo uštedjeti pa onda bjesomučno, informirajući se samo putem Interneta, stvaramo krivu predodžbu o tome što nas čeka i što nam je potrebno. Jedna od najčešćih krivih pretpostavki je da turističke agencije uzimaju previše profita u paket aranžmanima. Mislite li da ćete bolje proći ako sami on-line rezervirate sve stavke aranžmana, u krivu ste. Probali smo to i sami na primjeru Egipta, Kenije i Maldiva. Avionska karta do Maldiva Vas skoro košta kao i kompletan sedmodnevni aranžman s letom, hotelom i pansionom. Zašto? Nismo razbijali glavu time, no Goran nas je upozorio i da tu ima boljih i lošijih aranžmana i ekspedicija i da treba biti oprezan i po tom pitanju.
Ne „bukirajte“ najjeftiniji mogući aranžman; ne dopustite da Vam putovanje iz snova pokvari hotel smješten u sumnjivoj četvrti ili ronilački centar koji nudi samo ronjenje „na house reefu“, u prijevodu s obale… Postoji razlog zašto je neki hotel ili centar puno jeftiniji od drugih, a Vi ga na webu sasvim sigurno nećete otkriti…

To je ukratko to; naravno, zamki ima još, no sve su one premostive, budite strpljivi i temeljiti i sve će biti u redu. Biranje aranžmana za ronjenje je vrlo slično ronjenju samom, budite pripremljeni, ne srljajte i čeka Vas sjajan provod!