Svijet ronilačkih patenata: hoće li uspjeti DCT?

Svaki ronilac će prije ili kasnije prigovoriti nekom dijelu opreme i zapitati se zašto to nije riješeno na neki drugi način. No neki to stvarno pokušavaju riješiti na drugi način, zapravo, inovatora je stvarno puno u svijetu ronjenja

Ako si date malo truda i prosurfate bespućima Interneta za ronilačkim gadgetima koji će Vam pomoći da si olakšate (ili zakomplicirate) ronjenje, nema što nećete naći. Ronjenje je kompleksna vještina i donosi niz kompliciranih situacija, ili barem neki tako misle. Jedna takva situacija natjerala je Trevora Theriaulta da se okuša u svijetu ronilačkih inovacija. Prilikom zarona na Kubi 2003. njegov partner s kojim je ponirao u dubinu, imao je napadaj tjeskobe i počeo naglo grabiti prema površini. Iako nitko drugi to nije primjetio, Trevor je krenuo za njim i pokušao mu pomoći. Nažalost, dosta dugo nitko nije uočio da su se odvojili od grupe. Izronili su na površinu, a jaka morska struja ih je odnijela dovoljno daleko da idućih par sati provedu plutajući oceanom.

To je situacija koja se mogla izbjeći, ili barem tako misli Trevor, uz pomoć jednostavne inovacije koju je predstavio na ovogodišnjem DEMA showu u Las Vegasu; DCT ili Diver’s Communication Torch. Radi se o spoju ronilačke svjetiljke s patentom koji proizvodi glasan zvuk koji se čuje i pod vodom na udaljenosti  od oko 30 metara. Uz svjetlosni signal i ovaj zvuk, sasvim je izgledno da će Vas voditelj grupe ili drugi ronioci čuti ukoliko Vi to želite. U svakom slučaju bolje je od lupanja po spremniku, a kako misli tvorac ove inovacije, ovaj patent je barem lako ukomponirati u Vašu redovnu opremu; radi se o svjetiljci!

Naravno, ovo je samo jedna od inovacija koju smo vidjeli na ovogodišnjoj DEMI, no bilo ih je još puno. Neke su stvarno odlične, a neke su nas samo natjerale da se zapitamo, je li za ove ljude možda bolje da se okušaju u nečemu drugom. Svijet ronilačkih gadgeta je uistinu jedan od najraznovrsnijih i ukoliko ste ronilac, može biti i dobra razbibriga, no hoće li primjerice DCT uspjeti, to ćemo tek vidjeti. Što Vi mislite?

Pogledajte niže prezentacijski video: