Noćni zaron: drugačiji pogled na ronjenje

Noćni zaron donosi cijeli jedan novi set pravila kojih se morate pridržavati i nije jednostavan; no donosi i sasvim novi pogled na već dobro poznata mjesta zarona, a neke stvari možete vidjeti samo noću.

Kako opisati noćni zaron, a da ne postanete patetični i zapetljate se u opisivanje ljepota morskog dna s pretjeranim izražavanjem; vrlo lako. Zanima Vas kako izgleda noćni zaron? Kao šetnja dvorištem po noći sa svjetiljkom u ruci. Vizualni radius Vam je fokusiran na snop svjetiljke, no ono što ćete vidjeti pod njime u noć; podosta je drugačije od dnevnih prizora.

Mjesta koja ste već vidjeli dobivaju jedan sasvim novi ugođaj, a morski život noću odiše spokojem. Naravno, ne za sve ribe, a da ne pričamo o hobotnicama… Za one koji još nisu probali ovakav zaron, cijela stvar na prvu pomisao djeluje malo zastrašujuća, što je sasvim prirodno. Ideja da Vas netko baci s broda usred noći na pučinu da se malo “rasplivate” nije ugodna, a prožimanje trnaca na vratu postaje sve intezivnije kada pomislite na ronjenje u takvim uvjetima. No, ronjenje po noći je stvarno poseban užitak, a to potvrđuju i redovito veće cijene takvog zarona. Pripreme za noćno ronjenje su nešto kompleksnije i nikako se nemojte upuštati u takav zaron bez adekvatne edukacije. Stoga evo par savjeta prije nego svoj log book ispunite pozamašnim brojem noćnih zarona.
Ako imate priliku, pripremite se za takav zaron u bazenu; isključite svjetla ili iskoristite vanjske bazene koji su po noću idealni za isprobavanje takvog zarona. Kada se dovoljno pripremite u bazenu, za prvi zaron na otvorenom moru izaberite lokaciju koju već poznajete. Vjerujte, nećete pogriješiti, noćni zaron donosi sasvim novi pogled i na već dobro poznata mjesta zarona.

Krenite sa zalaskom sunca, lakše ćete pripremiti opremu i ulazak će vam biti ugodniji. Također, promjena će vam biti puno lakša ako u mrak uđete postupno; stoga pažljivo planirajte vrijeme početka zarona. Dodatni bonus zarona u sumrak je što u to doba mnogi stanovnici podmorja provode razne pripremne aktivnosti za noć koje mogu biti zanimljive za promatranje. Neka Vaš prvi ovakav zaron svakako bude kraći i imajte na umu da ćete imati veću potrošnju i da će Vam zrak u boci kraće trajati. Smanjite radijus kretanja i budite bliže mjestu zarona ili brodu. Također, za prvi zaron bi bolje bilo da krenete s obale i napravite jedan plići zaron. Osigurajte si vidljive oznake; navigirajte pomoću svjetla s obale te označite sidreni konop; ukratko pripremite se za situaciju gdje će Vam nedostajati većina uobičajenih navigacijskih točaka. Pri samom zaronu obraćajte pažnju na detalje na dnu. Naime neke podmorske ljepote će Vam promaknuti kod dnevnog zarona upravo zbog efekta veće slike, iskoristite uski fokus promatranja. No nemojte zato zaboraviti prošarati povremeno svjetiljkom oko sebe,  pored Vas u svakom trenutku možda prolaze veće ili manje morske „nemani“,  ili pak cijela jata riba (ovisno o lokaciji). Ne dopuštajte mašti i očekivanjima da se previše razmašu iz razloga koje je lako pogoditi, no, probajte malo prigušiti svjetlost svjetiljke i vidjet ćete da vidljivost i nije toliko loša koliko mislite.

Lokacije stvorene za noćni zaron; od Hrvatske, preko Egipta pa sve do Maldiva

Naravno, ne zaboravite pogledati koji put prema površini, paranje munje po nebu može biti uistinu jedinstven doživljaj koji Vam može pružiti samo noćni zaron, kao i ronjenje u jatu fosfornih planktona. Savjete koliko svjetiljaka trebate nositi i slično ćemo preskočiti u potpunosti. Takve stvari ćete naučiti od vaših instruktora. No evo zato za kraj par preporuka; kada skupite malo više noćnih zarona probajte početi zaron prije svitanja zore. Izron zajedno sa suncem je jedan od najboljih koji si možete priuštiti uopće. Prema riječima glavnog urednika SCUBAlife magazina, Gorana Butajle, “early morning dive” je uistinu poseban doživljaj na Maldivima, u tim ranim satima pruža se nevjerojatan prizor morskih pasa, murina i zubataca u akciji.

U Hrvatskoj, za noćni zaron nam je Goran posebno preporučio olupinu Peltastis kod Šila na Krku, gdje ćete naići na velike škarpine i ugore, a često i na jata liganja koje možete sresti isključivo na noćnom ronjenju (naravno, ako je njihova sezona).
Također istaknuo nam je Hurghadu u Egiptu, gdje možete na vrlo neobičan način svjetiljkom “hraniti” lion fisheve. Osvjetlite li svjetiljkom ribicu po noći on će se zaletiti na nju čim mu je “pokažete”.

Pogledajte ovaj video noćnog ronjenja u Hurghadi koji će Vam dočarati čari noćnog zarona i uživajte u prizorima!

SHARE