Nevjerojatna snimka ronjenja s morskim psima u Egiptu

Dobro ste pročitali, ovaj nevjerojatan video ronjenja s morskim psima snimljen je nedavno u Egiptu i zorno će Vam pokazati zašto Egipat kotira kao vrhunska ronilačka lokacija.

Nakon smrtonosnih napada morskih pasa i nemira u Egiptu; donosimo Vam ovu nevjerojatnu snimku ronjenja s morskim psom u Crvenom moru. Iako je ova vrhunska ronilačka lokacija zadnje vrijeme pod velikim pritiskom zbog navedenih događaja, ona i dalje ostaje sjajno mjesto za ronilačke ekspedicije. Kao što smo i ranije pisali, mnogi tour operateri slažu se s ocjenom da će par sljedećih tjedana biti će ključno za ocjenu ovogodišnje sezone. No, ostaje  činjenica da ova lokacija, jednom kada zaronite ispod površine; nije nimalo izgubila na svojoj atraktivnosti, dapače.

Video je snimljen na koraljnom grebenu Elphinstone, gdje se dvometarski oceanski morski psi bjelokrilci (Carcharhinus longimanus) vole sakupljati najčešće u zimskim mjesecima i koji za razliku od većine vrsta nisu plašljivi i vole se približiti roniocima. Treba istaknuti da se populacija oceanskog psa bjelokrilca, nekad jednog od najčešćih tropskih morskih pasa, nakon 1950. smanjila za 99 posto i ta je vrsta u Meksičkom zaljevu označena kao vrsta koja je jako blizu izumiranja. U istraživanju objavljenom u časopisu Ecology Letters često se spekuliralo da je tome kriv prekomjerni ribolov, međutim federalni dužnosnici ribolovnih udruga ističu da su takva istraživanja manjkava te da su potrebne dodatne procjene. Naime, istraživanje morskih biologai Julie K. Baum i Ransom A. Myera, koje je uputilo na takvu situaciju, temeljilo se na usporedbi podataka američke vlade iz 1950. i podataka koje su prikupili obučeni promatrači na ribarskim brodovima tijekom 1990. godine.  U istraživanju se, osim gotovo iščeznuća psa bjelokrilca (Carcharhinus longimanus, whitetip shark, ime dobio po tome što mu je vrh peraje bijele boje) ističe i nagli pad u populacijama drugih dviju vrsta u Zaljevu: svilenkastog morskog psa (Carcharhinus falciformis, silky shark) i psine dugonose (Isurus oxyrincus, mako), no najnoviji naftni incidenti će nažalost, potpuno redefinirati ove već ionako loše podatke. Kada govorimo o morskom psu bjelokrilcu moramo istaknuti da se radi o visoko migratornoj vrsti koja se kreće u vrlo širokom opsegu. No i dalje se nameće zaključak da ćete bjelokrilca lakše vidjeti u području Egipta nego Meksičkog zaljeva.

Ovaj video donosi i par korisnih savjeta kojih se dobro držati kada ronite s morskim psima. Neki od njih su više ovdje kako bi unijeli malo humora u ovaj impresivan video, a najčešće se ponavlja onaj koji Vas podsjeća da ne zaboravite disati;zašto, provjerite sami. Uživajte u sjajnom prizoru slijedećih četiri minute, i naravno, ne zaboravite disati.