James Cameron snimio punokrvni cave-diving film

Nakon The Abyssa i još mnogih drugih podvodnih  filmova; tvorac Avatara, James Cameron, odlučio je snimiti pravi, beskompromisni 3D cave-diving film

Film se zove „Sanctum“ i radnja se odvija oko grupe australskih istraživača zarobljenih nakon velike poplave u potopljenoj špilji iz koje moraju otkriti izlaz roneći po spletu kanala. Film je klaustrofobičan, mračan i mokar; ukratko film je sjajan! Treba naglasiti da je radnja filma inspirirana istinitim događajem koji se dogodio 1988. godine Cameronovom prijatelju Andrewu Wightu, kada je vodio ronilačku ekspediciju u podvodne špilje australskog Nullarbor Plaina. „Kada smo krenuli u ekspediciju, sipila je kiša, no ubrzo nakon našeg ulaska u špilju, došlo je do proloma oblaka, a bujica vode je zatrpala početni ulaz“, no srećom, svi su preživjeli.  Naravno, Wight je bio angažiran kao ko-scenarist filma.

Posebna zanimljivost je da je film sniman pravom 3D tehnikom. Što to znači; nedavni veliki filmski hitovi poput  “Clash of the Titans” i “The Green Hornet“ snimani su običnom, klasičnom 2D kamerom, a naknadno su konvertirani u 3D tehniku. Cijena njegovog (za sada, nadamo se) najvećeg hita „Avatar“ bila je upravo toliko visoka zbog korištenja ove tehnike. Cameron nije želio raditi ustupke, no snimiti film o ronjenju, a koji nije u 3D tehnici, bio bi nevjerojatan propust. Tako je Sanctum ipak sniman s najkvalitetnijom opremom za 3D, ali u skromnijim financijskim okvirima. No to ne znači da je film bio jeftin; primjerice, za snimanje samo jedne scene „Sanctuma“ potrošeno je više od 2 milijuna litara vode.  Glavni glumac Richard Roxburgh (igra ulogu voditelja ekspedicije) ispričao je kako je samo snimanje bilo izuzetno iscrpljujuće i opasno te kako je bio istinski uplašen da će na  setu nešto „sprčkati“ s regulatorom i utopiti se pri snimanju. No, kako kaže sam Cameron, koji je i sam iskusan ronilac, Roxburgh se odlično snašao i većinu opasnih scena pod vodom snimio je sam bez kaskadera.

Film traje 104 minute i dolazi u kina 04. veljače 2011., do tada, uživajte u traileru!

 

http://www.youtube.com/watch?v=OgW7L2uq2VM