Ronilačka zastava; više od oznake

Ronilačka zastavica je postala više od oznake, čak i za one koji ne rone.

Ona je simbol uzbudljivog sporta i pobuđuje takve osjećaje i kod onih koji ne rone. No, početci ove oznake nisu bili lagani. U dobrom dijelu država njezino korištenje je propisano zakonom i ima prepoznatljiv dizajn, crvene je boje s bijelom crtom koja ide od gornjeg lijevog ugla prema donjem desnom. No, do ovog izgleda nije došlo jednostavno, njezin izumitelj, Denzel James “Doc” Dockery, koji se u američkoj mornarici bavio testiranjem podmornica prvi puta (a bilo je to davne 1953.) namijenio joj je malo drugačiji izgled. 

Vodeći se tadašnjim oznakama opasnosti američke mornarice (tri horizontalne trake: dvije crvene i jedna bijela), prva verzija njegove zastave bila je identičnog izgleda kao i austrijska nacionalna zastava. Kada je to otkrio, morao je napraviti redizajn i tako smo dobili ronilačku zastavu kakvu poznajemo i danas. No, ono što je bitno u radu Denzela Jamesa je njegovo zagriženo zagovaranje ronilačke zastavice, koje je dovelo do njezinog današnjeg međunarodnog statusa. Priča o njegovom poduzetništvu, unatoč malo težim početcima s traženjem pravog dizajna, sretno završava. 

Tada najpopularniji ronilački časopis u Americi “Skin Diver”, proglasio je u veljači 1958. njegovu zastavu reader’s choicom, nakon čega ju je ubrzo formalizirala i američka država Michigen i postala tako prva na svijetu sa službenom oznakom za ronioce. Ovdje je zanimljivo primijetiti utjecaj ovog ronilačkog časopisa i dobru suradnju službenih vlasti i glasa javnosti te davne godine. Spomenimo zato i inicijativu koju je pokrenuo glavni urednik SCUBAlifea svojim uvodnikom u drugom broju tiskanog izdanja. No, da priču privedemo kraju, Denzel James “Doc” Dockery osnovao je svoju kompaniju koja postoji i danas pod imenom Vortex Innerspace Products. Vodi je njegov sin Daryl, a bave se pogađate, prodajom filtera za akvarije (??). No, sjetimo se, poduzetništvo u ovoj obitelji ima dugu tradiciju.

I na kraju, kako koristiti zastavu?
Prilikom zarona treba biti visoko istaknuta iznad plutače, kako bi se mogla dobro vidjeti s brodica. Koji patent je upotrebljen na samoj zastavici, manje je važno, bitno je samo da je vidljiva. Ronilački par bi trebao imati najmanje jednu plutaču sa zastavom, a plutače se obično koriste za sigurnost ronilaca na dah i bilo koji predmet koji dobro pluta i može se lako vući, može poslužiti kao plutača. Također, treba kazati za sve one koji se tek počinju baviti ronjenjem, ronilačka zastava neće biti među skupljim dijelovima Vaše sastavne opreme, ali je svakako među najvažnijima.

SHARE