Prvi povijesni zaron osoba s invaliditetom ispod leda

Članovi sekcije osoba s invaliditetom francuskog ronilačkog kluba Subaquatique Lavallois izveli su prvi povijesni zaron ispod leda osoba s invaliditetom i dokazali da nema granica ljudskoj volji.

Ovaj vikend na jezeru Tignes u Francuskoj održan je prvi povijesni zaron ispod leda ronioca s invaliditetom. Andrée Vallée, Patrick Séraphin i Antoine Durieux iskoristili su ovaj vikend da uđu u povijest. Njih troje željeli su pokazati kako je to moguće, a usput su ovaj zaron iskoristili, vjerovalo ili ne; kao vježbu za prevladavanje straha od klaustrofobija (Antoine) i vode (Andrée).
Za ovaj poduhvat su se pripremali godinama na bazenu, koji su za tu priliku prekrili impregniranim platnom koje ne propušta svjetlost radi što boljeg privikavanja na uvjete zarona te savladavanja mogućih napadaj panike koji mogu uslijediti usred dezorjenatacije i manjka svjetlosti.
Cijeli događaj dogodio se pod pokroviteljstvom Philippa Croizona; koji je preplivao La Manche unatoč invaliditetu i škole za ronjenje Au Bord de La Terre.

Samo školovanje, odnosno tečaj za ronjenje osoba s invaliditetom ne razlikuje se puno od “standardnog” tečaja. Međutim, postoje određene specifičnosti. Ozljede kralježnične moždine i bolesti koje za posljedicu imaju smanjenu funkcionalnost ili oduzetost ekstremiteta, kao i amputacije, zatim multipla skeroza, dječja paraliza i slične bolesti, specifične su svaka za sebe i svaka se osoba s njima nosi na svoj način.
Iako je već pomalo istrošena fraza kako je “plivanje izuzetno korisno za sve, pa tako i za osobe s invaliditetom”, potrebno je i dodati kako ronjenje briše tu barijeru-između osoba s hendikepom i onih bez njega. U vodi nema barijera, nema stepenica i prividno-nema težine vlastitog tijela. Standardna oprema omogućava da tijelo jednostavno lebdi u vodi. Lebdjeti se ne može naučiti preko noći, ali nakon što se savlada ta vještina, nagrada je veličanstvena. Ukoliko ste zaineteresirani, više možete saznati na stranicama RK Geronimo ovdje.