Priprema za zimsko ronjene

Evo par stvari na koje treba obratiti pažnju u ovo zimsko doba prije zarona. Hladnoća može biti vrlo neugodna, ali nikako ne predstavlja ozbiljan razlog da odgodite svoje ronilačke planove

Počet ćemo s regulatorom; znači tu je savjet jednostavan, obratite pažnju na tvorničku preporuku. Regulator mora biti predviđen za temperature na kojima ćete roniti. Korištenjem regulatora na temperaturi za koju nije specificiran može doći do njegovog smrzavanja i prekida u protoku zraka, a iskusniji ronioci će u ovakvim zaronima imati u pripremi još jedan regulator pri zaronu. Sve ovisi o planovima i lokaciji na kojoj ronite. Granica je 6°C, ispod te ili na toj temperaturi, trebalo bi koristiti „hladne“ regulatore. Odijelo  je sljedeća stavka; pravi izbor odijela Vaše ronjenje može učiniti ugodno, kao da ronite na Karibima i vjerovali ili ne, ne treba potrošiti tisuće eura da bi to postigli, raspitajte se dobro prije kupovine.

Ronilačke rukavice su također dio opreme koja je i više nego potrebna kod zimskih zarona. Postoji uistinu široka ponuda oblik, debljina, suhih, polu-suhih ..  između kojih možete birati. Probajte i sve će Vam biti jasno, a možda ih počnete koristiti kasnije i kod toplijih zarona. Rukavice od pet milimetara će Vas zaštiti od zimskih uvjeta i dati Vam dobar omjer cijene i kvalitete.
Zatim slijedi ronilačka kapuljača, možda ju je čudno uopće spominjati, čini se kao artikl bez kojeg ne bi ni pomislili na hladniji zaron, no istaknut ćemo ih za svaki slučaj. Kapuljača debljine tri milimetra kvalitetno će Vas zaštiti od hladnoće, ali pazite da Vam ne bude tijesna. I naravno slojevi, savjet koji ste čuli na suhom nebrojeno puta vrijedi i ovdje, dodatni sloj neoprena u vidu prsluka daje Vam dodatnu zaštitu od hladnoće. No, ne smetnite s uma, više neoprena znači i više utega.

Na kraju treba reći da ništa nije toliko efikasno kao suho odijelo, pogotovo uz dobro pododijelo. Za njega morate proći posebnu obuku, ali ako ste odlučni da ne izlazite iz mora tijekom cijele godine, to je rješenje za Vas.